У Норвегії розглядають можливість будівництва паркану на кордоні з РФ

Протяжність норвезько-російського кордону становить 198 км
Фото: EPA

В уряді Норвегії розглядають можливість будівництва високого паркану вздовж кордону з країною-агресором РФ, що має стати стримуючим фактором для нелегальних біженців. Про це 28 вересня повідомила NRK.

Зазначають, що міністерка юстиції Норвегії Емілі Енгер Мель натхненна 200 км високим і міцним парканом, який Фінляндія зводить на своєму боці фінсько-російського кордону (довжиною 1340 км).

За словами норвезької міністерки, прикордонний паркан цікавий не лише тим, що може діяти як стримуючий фактор, а й тим, що він містить датчики і технології, які дають змогу визначати, чи наближаються люди до кордону.

Цей захід може стати актуальним на всьому кордоні між Норвегією та РФ, або на його частині, підкреслила Енгер Мель.

Як зазначила NRK, 2015 року через єдиний прикордонний пункт між Норвегією і РФ "Стурскуг" прибуло 5000 прохачів притулку з російської території. Наступного року Норвегія збудувала прикордонний паркан протяжністю 200 м і заввишки 3,5 м у цьому районі, що багатьом тоді здалося спірним. Водночас довжина норвезько-російського кордону становить 198 км.

Контекст:

18 листопада 2023 року уряд Фінляндії вирішив закрити чотири пункти пропуску на кордоні з Росією. Таке рішення ухвалили на тлі того, що за останні місяці більше людей намагалися перетнути кордон із незаповненими проїзними документами. Закриття кордону з РФ кілька разів продовжували, а з 4 квітня 2024 це зробили на невизначений термін.

У Норвегії заявляли, що готові слідом за Фінляндією закрити КПП на кордоні з РФ.