У ПАРЄ заявили про невизнання результатів виборів у Білорусі

У ПАРЄ вважають, що винних у порушеннях прав людини в Білорусі необхідно притягнути до відповідальності
Фото: ЕРА

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з юридичних питань і прав людини вимагає проведення в Білорусі повторних прозорих виборів під наглядом міжнародних спостерігачів.

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з юридичних питань і прав людини повідомив про невизнання результатів виборів президента Білорусі. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті ПАРЄ.

"Комітет із юридичних питань і прав людини підтримує мужніх людей Білорусі, які борються за свої права і гідність. Сотні тисяч людей мирно ігнорують офіційні попередження і погрози відплати. Є численні достовірні повідомлення про масові та серйозні порушення права на вільні і справедливі вибори, свободу висловлення думок і зборів. Також є факти про застосування тортур та нелюдського і такого, що принижує гідність, поводження з мирними демонстрантами", – ідеться в повідомленні.

Комітет ПАРЄ вимагає проведення повторних прозорих виборів під наглядом міжнародних спостерігачів.

У комітеті вважають, що винних у порушеннях прав людини необхідно притягнути до відповідальності.

"Щоб дати чіткий сигнал усім співробітникам сил безпеки, що серйозні порушення прав людини не залишаться безкарними, Рада Європи у співпраці з іншими міжнародними органами терміново заснує міжнародний слідчий орган для збору інформації та забезпечення доказів правопорушень у Білорусі", – підкреслили в ПАРЄ.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На посаду президента балотувалося п'ятеро кандидатів. 14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув чинний президент країни Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла кандидатка від опозиції Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають до сьогодні. До акцій долучилися трудові колективи найбільших білоруських підприємств. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікаціях і вимагають проведення нових виборів.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. Загалом на акціях протесту затримали понад 10 тис. осіб. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.