У Пентагоні заявили, що США розглядають можливість постачання Україні ЗРК Patriot, але не зараз – ЗМІ

Протиповітряна оборона України є "головним пріоритетом США", зазначили в Пентагоні
Фото: depositphotos.com
Сполучені Штати розглядають можливість надання Україні зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) Patriot.

Про це 29 листопада повідомив журналістам високопосадовець міноборони США, його цитує CNN.

За словами представника Пентагону, "всі можливості на столі". Він зазначив, що Patriot – один із засобів ППО, які розглядають.

Протиповітряна оборона України є "головним пріоритетом США", додав чиновник.

Представник Пентагону розповів, що США "розглядають усі можливості, які могли б допомогти українцям протистояти атакам Росії". Тому, як він зазначив, "усі можливості на столі": "Ми дивимося на те, що можуть зробити Сполучені Штати, ми дивимося на те, що наші союзники та партнери можуть зробити, і шукаємо комбінації можливостей, які були б корисними".

Однак згодом прессекретар Пентагону Пет Райдер заявив на брифінгу, що США "не планують постачати батареї Patriot Україні" саме зараз. Він наголосив, що Штати продовжать обговорення з Києвом щодо потреб для оборони, і "якщо буде що оголосити на цьому фронті – це зроблять".

ЗРК Patriot призначено для протидії та знищення балістичних ракет малої дальності, сучасних літаків і крилатих ракет.

Рішення про передавання Україні ЗРК Patriot поки не ухвалили, щодо цього питання серед країн НАТО триває дискусія, заявив 29 листопада генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

Контекст:

Після падіння ракети на території Польщі в міноборони Німеччини запропонували Варшаві систему протиракетної оборони Patriot, щоб допомогти гарантувати безпеку польського повітряного простору.

23 листопада лідер керівної польської партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський сказав, що ПРО, якою Німеччина запропонувала посилити захист неба над Польщею, була б ефективнішою в Україні, яка воює. Пропозицію Качинського віддати німецькі Patriot Україні підтримало міноборони Польщі.

У відповідь на це в німецькому оборонному відомстві заявили, що розміщення частини інтегрованої протиповітряної оборони НАТО за межами блоку потребуватиме попередніх переговорів з НАТО та союзниками.

Столтенберг наголосив, що рішення про постачання систем ППО Patriot в Україну мають ухвалювати окремі країни, а не НАТО.

Reuters із посиланням на представника уряду ФРН повідомило, що Німеччина "обговорює із союзниками, як вчинити із пропозицією Польщі". Водночас у міноборони ФРН зауважили, що Німеччина зацікавлена, щоб ЗРК Patriot залишалися частиною інтегрованої системи НАТО.