У Північній Кореї визнали, що Кім Чен Ин схуднув. Держтелебачення КНДР зняло сюжет про "людей, убитих горем"

Кім Чен Ин "затягнув пояс" у важкі часи
Фото: ЕРА

Державне телебачення Північної Кореї показало сюжет, у якому жителі країни визнають очевидну втрату ваги лідером Кім Чен Ином і через це "вбиті горем". Про це повідомило південнокорейське агентство Yonhap 27 червня.

"Люди вбиті горем, вони засмучені до сліз" після того, як побачили, що північнокорейський лідер схуд, сказав житель КНДР під час інтерв'ю Центральному корейському телебаченню.

Міністерство об'єднання Південної Кореї заявило, що стежить за здоров'ям Кім Чен Ина, але не повідомляло про незвичайні ознаки втрати ваги.

На думку американських аналітиків, визнання Пхеньяном зміни зовнішності Кім Чен Ина є важливим фактом.

"Як мінімум хтось вирішив, що видима втрата ваги Кім Чен Ином буде слоном у кімнаті, тепер уже схудлим слоном у кімнаті, якщо вони не згадають про це, тоді як усі про це говорять. Цього не можна не помічати", – прокоментував це повідомлення "Голосу Америки" британський експерт із Кореї Ейдан Фостер-Картер.

Сюжет про здоров'я лідера КНДР може бути частиною внутрішньої пропагандистської кампанії, яка б показала, що Кім Чен Ин "затягнув пояс" у важкі часи, вважає сеульський експерт щодо Кореї Пітер Ворд.

"Але я сумніваюся, що він схуд через це. Той факт, що ЗМІ говорять про це, означає, що влада розуміє, що це важлива історія всередині країни. І вони хочуть, щоб люди говорили про це певним чином. Вважайте це північнокорейською версією дисципліни у висловлюваннях", – пояснив Ворд.

Контекст:

Глава КНДР Кім Чен Ин уперше за місяць з'явився на публіці 4 червня. Цього дня він провів засідання політбюро 8-го Центрального комітету Трудової партії. Yonhap 31 травня, посилаючись на міністерство об'єднання, повідомляло, що Кім Чен Ин не з'являвся на публіці з 6 травня. Востаннє ЦТАК публікував його фотографії з концерту художніх колективів сімей солдатів армії КНДР, який лідер відвідав разом із дружиною Лі Сіль Чжу.

Прессекретар міністерства Лі Чон Чжу тоді говорив, що це найтриваліший період, коли не було повідомлень про громадську діяльність Кім Чен Ина.

У травні минулого року його відсутність тривала три тижні.

Кілька таблоїдів (зокрема, американський The New York Post, а також британські The Daily Mail і Express) із посиланням на публікації в китайській соціальній мережі Weibo написали, що Кім Чен Ин помер – нібито від ускладнень після операції на серці. Інші ЗМІ писали, що глава КНДР у комі. Однак цю інформацію так і не підтвердили.

Американський сайт NK News, який стежить за ситуацією в Північній Кореї, писав, що раніше тільки двічі – 2001-го і 2018 року Кім Чен Ин так надовго зникав із публічної політики.