У Польщі в заарештованого ексголови "Укравтодору" Новака виявили схованку з понад $1 млн – ЗМІ

Новака затримали в липні
Фото: Укравтодор / Facebook

Нові дані польських правоохоронців свідчать про масштабнішу корупційну діяльність ексголови "Укравтодору" Славоміра Новака, ніж вважали раніше, зазначив співрозмовник Polsat News.

У Польщі правоохоронці виявили схованку із коштами, що належать заарештованому у справі про корупцію Славоміру Новаку, який раніше керував "Укравтодором". Про це з посиланням на власні джерела повідомив 15 вересня телеканал Polsat News.

Загалом слідчі знайшли $470 тис., понад €536 тис. і 30 тис. злотих ($8,1 тис.).

Окрім того, у Новака конфіскували автомобіль Land Rover у розкішній версії, а також дві квартири вартістю приблизно 2 млн злотих ($540 тис.), які, ймовірно, придбали за гроші, отримані злочинним шляхом.

Співрозмовник телеканала зазначив, що нові дані свідчать про масштабнішу корупційну діяльність Новака, ніж вважали раніше.

Слідство має намір шукати активи Новака далі.

Новака та ще двох осіб затримали 20 липня в Польщі за підозрою в корупційних злочинах. За версією слідства, діяльність організованої злочинної групи мала транскордонний характер. На початку серпня затримали ще одного фігуранта справи. Розслідування проводять правоохоронні органи України та Польщі.

Прокуратура у Варшаві висунула Новаку обвинувачення в участі в організованій злочинній групі, відмиванні грошей і одержанні майнових вигід. У прокуратурі розповіли, що внаслідок махінацій у 2016–2019 роках Новак отримав понад 1,3 млн злотих (приблизно $346 тис.).

За словами в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максима Грищука, Новака підозрюють у тому, що він брав хабарі з компаній за продовження строків ремонту або будівництва доріг в Україні та розв'язання проблем зі штрафними санкціями.

22 липня Новака заарештували на три місяці. Також, за інформацією Polsat News, на три місяці заарештували підприємця із Гданська Яцека П. і представника польської компанії Александра Д., а до Даріуша С., колишнього керівника військового підрозділу Grom, суд застосував умовний арешт.

Загалом, за даними Національного антикорупційного бюро України, у справі фігурує шестеро осіб, разом із Новаком, усіх їх повідомили про підозру.

Ексміністр транспорту Польщі Новак став в.о. голови "Укравтодору" в жовтні 2016-го. Тоді саме йому дали українське громадянство. У вересні 2019 року Новак подав у відставку.