У Польщі вакцинували проти COVID-19 майже 30 тис. іноземців. Більшість із них – українці

У Польщі повністю зробили щеплення майже 13 млн осіб
Фото: ЕРА

У Польщі станом на 30 червня частково або повністю вакцинували проти коронавірусу майже 30 тис. іноземців, більшість із них – громадяни України. Про це повідомило міністерство охорони здоров'я Польщі 4 липня у відповідь на запит "Укрінформу".

"До кінця червня загалом 29 212 іноземців скористалися правом вакцинуватися проти COVID-19 у Польщі. Найбільшу групу складають громадяни України. Першу дозу вакцини або одноразової вакцини Janssen (Johnson & Johnson) ввели 10 632 громадянам України, дві дози – 1797 українцям", – підрахували польські чиновники.

Українців вакцинують у Польщі на тих самих підставах, що й громадян цієї країни. Ця процедура для них безоплатна. Іноземці, які мають польський ідентифікаційний код (PESEL), одержують електронне скерування на вакцинацію автоматично. В іншому випадку потрібно взяти направлення особисто у лікаря на підставі закордонного паспорта, уточнило міністерство.

Контекст:

Польща з 8 червня обіцяла почати вакцинацію трудових мігрантів і студентів з України поблизу шести наземних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. Тестування і вакцинація проти коронавірусу коштуватимуть українцям зі знижкою 115 злотих (860 грн).

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Європейське агентство з лікарських засобів схвалило вакцини від компаній AstraZeneca, Moderna, Pfizer/BioNTech і Johnson & Johnson. На розгляді ЕМА ще три вакцини – CVnCoV (компанії CureVa), NVX-CoV2373 (Novavax) і "Супутник V".

Вакцинацію в Польщі почали 27 грудня 2020 року. За цей час повністю зробили щеплення майже 13 млн громадян (із 38 млн загального населення), повідомляло польське МОЗ. Одну дозу ввели понад 17 млн осіб.

В Україні зробили щеплення більше ніж 2 млн осіб, із них повністю – 841 тис. У країні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio та AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty  і Sinovac Biotech (CoronaVac).