У ПВК "Вагнер" підтвердили смерть російських найманців у Малі

Першого дня найманці "знищили більшість повстанців і змусили втікати інших", стверджує Telegram-канал "Разгрузка Вагнера"
Фото: EPA

У російській приватній військовій компанії "Вагнер" підтвердили загибель своїх найманців у боях із плем'ям туарегів у Малі. Інформацію 29 липня опублікували в пов'язаному з керівництвом ПВК Telegram-каналі "Разгрузка Вагнера".

22–27 липня найманці ПВК "Вагнер" вели бойові дії проти Координаційного руху Азаваду (CMA) і місцевого угруповання "Аль-Каїда в Сахелі" (JNIM) у районі населеного пункту Тінзаватен, ідеться в повідомленні. 

Зазначають, що бої вели під керівництвом російського бойовика Сергія Шевченка (Пруда). Першого дня найманці "знищили більшість повстанців і змусили втікати інших", стверджує Telegram-канал. 

"Однак піщана буря дала змогу радикалам провести перегрупування й наростити свою чисельність до 1 тис. осіб. У зв'язку із цим командування ПВК "Вагнер" ухвалило рішення перекинути додаткові сили в район бойових дій для надання допомоги 13-му штурмовому загону", – ідеться в заяві.

Після цього станом на 27 липня після кількох боїв живими залишалося троє найманців. Скільки саме загинуло, не уточнили.

Контекст:

Малі – колишня французька колонія й одна з найбідніших держав Африки. Країна не має виходу до моря, значну частину її території займає пустеля Сахара. Малі здобула незалежність 1960 року, після цього у країні сталося кілька військових переворотів.

Зокрема, у травні 2021 року армія Малі захопила президента Ба Ндау, прем'єр-міністра Моктара Уану і міністра оборони Сулеймана Дукуре. Їх відпустили після того, як вони пішли у відставку. Конституційний суд Малі оголосив полковника Ассімі Гоїту тимчасовим президентом країни.

ПВК "Вагнер" перебуває під санкціями Євросоюзу, США, Канади, Великобританії й інших країн. У ЄС заявляли, що найманці ПВК "Вагнер" здійснювали позасудові страти й убивства та катували людей в Україні, Сирії, Лівії, Центральноафриканській Республіці, Судані й Мозамбіку.

За інформацією The Economist станом на кінець червня 2023 року, в Африці перебувало приблизно 5 тис. найманців ПВК, водночас більшість – у ЦАР і Малі. Діяльність ПВК "Вагнер" в Африці складається з економічного та політичного компонентів, а також воєнних операцій, найбільш наочно вони проявляються в ЦАР, писав журнал. Зокрема, найманці проводять дезінформаційні кампанії у країнах Африки.

27 липня Reuters повідомило, що учасники угруповання туарегів на півночі Малі заявили, що за два дні боїв біля кордону з Алжиром вони вбили й поранили десятки солдатів малійської армії та найманців "Вагнер". Армія, своєю чергою, заявила, що втратила двох солдатів, але вбила приблизно 20 бунтівників.