У РФ заявили, що готуються до можливого від’єднання від SWIFT

РФ розпочала роботу з формування альтернативи SWIFT ще з 2014 року, повідомили у МЗС РФ
Фото: depositphotos.com
У Росії готуються до можливого від’єднання від міжнародної міжбанківської системи передання інформації та здійснення платежів SWIFT, але вважають такий сценарій малоймовірним. Про це в інтерв'ю "РИА Новости", опублікованому 31 травня, розповів директор департаменту економічної співпраці міністерства закордонних справ (МЗС) РФ Дмитро Біричевський.

Він зазначив, що РФ розпочала роботу з формування альтернативи SWIFT ще з 2014 року, але це не є "самоціллю" у вигляді незалежності від глобальних платіжних систем.

Водночас Біричевський упевнений, що Росію від SWIFT найближчим часом не від’єднають, "а може, і ніколи". Але готуватися, "з урахуванням непередбачуваності ситуації", обов'язково треба, щоб "убезпечити себе", вважає представник МЗС РФ.

Тим паче, за словами Біричевського, у цьому зацікавлена не тільки Росія, а й ті, хто торгує з нею.

Контекст:

29 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію про загострення відносин Росії з Україною та Чехією й отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Її підтримало 569 євродепутатів, 46 – утрималися, 67 – були проти. У резолюції Росію названо "загрозою європейській безпеці". Євродепутати, серед іншого, рекомендували від’єднати РФ від SWIFT у разі її нового вторгнення в Україну.

Ще до ухвалення резолюції міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що в Росії є база для створення аналога системи SWIFT.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков говорив, що ситуація у світовій політиці "зобов'язує Росію брати до уваги всі можливі загрози з боку Заходу", тому російська влада не відкидає варіанта від’єднання Росії від SWIFT.

Система SWIFT дає банкам і компаніям змогу обмінюватися фінансовими повідомленнями по всьому світу. Для розрахунків усередині Росії є інші способи роботи, проте міжнародні транзакції без SWIFT неможливі.