У Росії до 12 років позбавлення волі засудили громадянку США і РФ. Вона пожертвувала $52 на допомогу українцям

Жінку засудили за донат для допомоги українцям
Фото: EPA

Російський суд призначив Ксенії Кареліній, яка має подвійне російсько-американське громадянство, 12 років позбавлення волі за "державну зраду". Про це повідомляє Reuters 15 серпня.

Приводом до порушення кримінальної справи став донат Кареліної 24 лютого 2022 року в розмірі $51,8 на рахунок фонду Razom for Ukraine, який збирає гроші на гуманітарну допомогу українцям.

Її справу слухав той самий суд, який у липні визнав винним у шпигунстві репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича. Прокурори просили для неї 15 років ув'язнення.

Жінка визнала провину. Захист має намір частково оскаржити вирок.

Кареліна народилася в Росії, але емігрувала у США 2012 року за програмою Work&Study, набувши американського громадянства 2021 року. Вона жила в Лос-Анджелесі, працювала у спа-салоні.

ФСБ країни-агресора РФ затримала Кареліну в січні 2024 року, коли вона відвідувала своїх батьків і молодшу сестру в Єкатеринбурзі. Проблеми в Кареліної почалися одразу, щойно вона прибула в Росію за американським паспортом. Влада допитала її та вилучила мобільний телефон, на якому виявила пожертву за 2022 рік. Співробітники ФСБ допитували її до двох годин під час обов'язкових щотижневих перевірок і заборонили їй покидати місто.