У Росії на колишньому заводі Ford тепер пресують тирсу. Влада вважає це "амбітним проєктом"

Влада російського регіону називає прихід меблярів на потужності Ford інвестпроєктом
Фото: pixabay.com

У місті Всеволожськ Ленінградської області Росії у приміщеннях, де до повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року виробляли автомобілі Ford, почали "пресувати тирсу", виготовляючи компоненти для виробництва меблів. Про це 24 лютого повідомило The Moscow Times.

Видання зазначає, що деревообробне підприємство "Слотекс", яке взяло в оренду частину приміщень колишнього автозаводу, також придбало у шведської компанії IKEA, яка пішла з Росії, фабрику в Новгородській області.

В адміністрації Ленінградської області виданню "Деловой Петербург" пояснили, що "Слотекс" реалізує "інвестпроєкт із виробництва меблевих плит", і заявили, що влада регіону підтримує створення "амбітних проєктів, спрямованих на імпортозаміщення".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Про остаточний вихід із ринку Росії Ford Motor Company оголосила наприкінці жовтня 2022 року.

Ford став третім великим автовиробником, який торік покинув Росію. Раніше такі рішення ухвалили французька компанія Renault і японська Nissan.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року Росію почали покидати закордонні компанії, а проти РФ було введено кілька пакетів санкцій.

25 лютого 2023 року про затвердження 10-го санкційного пакету Євросоюзу проти Росії повідомив верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. У Єврокомісії розповіли, що до списку санкцій увійшли 120 фізичних та юридичних осібВведено торговельні й фінансові санкції, зокрема подальші заборони на експорт на суму понад €11 млрд, що "позбавляє російську економіку найважливіших технологічних і промислових товарів", зазначили в ЄК.

Згідно з підрахунками Інституту керівників вищої ланки Єльського університету, з РФ станом на 19 січня 2023 року пішло більше ніж 1200 компаній.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року на РФ було накладено майже 11,5 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, понад 14 тис. Росія найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію і Північну Корею.