У Росії з 1 лютого вводять стандарт "термінового поховання трупів у мирний та воєнний час"

У Росії підготувалися до копання нових братських могил
Фото: depositphotos.com
У Росії з 1 лютого 2022 року набуває чинності національний стандарт "Поховання термінове трупів у військовий та мирний час". Документ опубліковано на сайтах правової інформації та на сайті МНС РФ. Відомство зазначає, що ГОСТ має рекомендаційний характер.

Документ описує дії влади для швидкої організації масових поховань тіл людей і тварин, які "загинули під час військових конфліктів або внаслідок цих конфліктів, а також, у разі потреби, унаслідок НС мирного часу".

У документі описані види поховань та принципи вибору місць для них. Також там міститься інструкція щодо організації братських могил. Як приклад наводиться ситуація: поховання 1 тис. загиблих протягом трьох діб "із моменту завдання ядерного удару". Встановлено розміри необхідних у разі братських могил і порядок їхнього будівництва. Тіла пропонують укласти в чотири шари в мішках або трунах, утрамбувати, залити "мінеральним в'язким модифікатором" і встановити "прилади для абсорбції та нейтралізації радіоактивних, небезпечних хімічних речовин та біологічних агентів, які утворюються під час розкладання трупів".

Фото: znak.com

Місцевій владі пропонують у мирний час створювати та накопичувати запаси трун (матеріалів для виготовлення трун), патологоанатомічних мішків, засобів для дезінфекції, хлорного вапна, органомінеральних сумішей для зміцнення ґрунту.

Для розрахунку можливих безповоротних втрат серед населення документ вводить поняття "ступеня ураження міста". Передбачають, що максимальні втрати серед незахищеного населення, за якого ступінь ураження приймають за одиницю, становитимуть 30%. В укриттях загине 5% від кількості жителів міста, у найпростіших укриттях – до 10%.

Документ розробив Всеросійський науково-дослідний інститут із проблем цивільної оборони та надзвичайних ситуацій МНС Росії, його затвердили 13 вересня наказом Федерального агентства з технічного регулювання та метрології.

У російських ЗМІ зазначають, що причина, через яку російській владі знадобилося розробляти такий стандарт, невідома. В інституті виданню Znak.com відповідати на запитання про нього відмовилися, переадресувавши до департаменту інформаційної політики МНС РФ. "Новые известия" звернулися по роз'яснення до Росстандарту, але відповіді на запит у визначені строки не надійшло.

Військовий експерт, довірена особа президента Володимира Путіна на виборах Віктор Баранець у коментарі "Новым известиям" заявив, що норматив готували пів року і пов'язували насамперед із коронавірусом – держава вирішила "застрахуватися на той випадок, якщо справа буде критичною".

Однак видання звертає увагу на те, що до вересня 2021 року, коли затвердили документ, смертність від COVID-19 уже була давно відомою та прогнозованою і копання братських могил не вимагала.

Баранець також заявив, що у Росії "занадто багато військових загроз", і якщо "Україна нападе на Донецьку та Луганську республіки", то "може скластися так, що доведеться вводити війська не лише у Донецьку та Луганську області, а й на велику Україну". "Є грандіозні плани щодо миттєвого захоплення Калінінградської області навіть із застосуванням ядерної зброї. І як же тоді ховатимемо? Поодинці чи що?" – додав він.

Інший військовий експерт Олександр Гольц вважає, що такі втрати, за яких можуть знадобитися братські могили, можуть бути лише внаслідок застосування зброї масового ураження, і той, хто готував ці нормативи, "мислив категоріями або глобальної епідемії, або глобальної війни, у якій гинуть не лише військовослужбовці, а й мирне населення".