Після візиту військового аташе США на Донбас речниця МЗС РФ згадала про "нацистів та їхніх пособників"

Захарова (на фото) прокоментувала візит аташе США на Донбас
Фото: ЕРА
Речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила 11 квітня у Facebook, що НАТО вибудовує відносини з українськими "радикалами і неонацистами".

Свій пост вона присвятила візиту на Донбас військового аташе при посольстві США в Україні Бріттані Стюарт, який відбувся 8 квітня. Захарова заявила, що аташе "відвідала пам'ятник знищеному бойовику "Правого сектору" і "відзначилася шевроном "Україна або смерть".

"Ось так американські, канадські та інші натовські військові вибудовують відносини з українськими радикалами і неонацистами, носіями традицій колабораціоністів, співучасників Голокосту. Нічого нового в тактиці НАТО немає. Після 1945 року нацистів та їхніх пособників у масовому порядку рекрутувало ЦРУ. Тепер прийшли в Україну по нове підкріплення", – написала речниця МЗС Росії.

Про нашивки "Україна або смерть" написала також низка російських ресурсів, які поширюють антиукраїнську пропаганду, зокрема: "РИА Новости", "Комсомольская правда" і Life.ru.

Штаб операції Об'єднаних сил розповідав про візит Стюарт у Facebook, а також опублікував фотографії, на яких на рукаві аташе зображено нашивку з прапором України.

"Уряд США глибоко занепокоєний ситуацією, яка складається навколо кордонів України та всіляко підтримує суверенітет і територіальну цілісність України", – сказала представниця США українським військовослужбовцям.

Видання "Волинь24" зазначає, що йдеться про нарукавний знак 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Сухопутних військ Збройних сил України.

фото: Volyn24.com

Загиблий, біля пам'ятника якому сфотографували американського аташе, – оперний співак Василь Сліпак, котрий воював у складі добровольчого корпусу "Правий сектор", посмертно нагороджений званням Герой України, про що Захаровій відразу пояснили в коментарях під її постом.

Контекст:

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії тривають між ЗСУ з одного боку і російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Василя Сліпака смертельно поранив снайпер у районі села Луганське Донецької області 29 червня 2016 року. Він приблизно 20 років співав в опері у Франції. Від початку конфлікту на Донбасі брав участь в антитерористичній операції у складі добровольчого корпусу "Правий сектор" під позивним Міф.

Колишній представник України в тристоронній контактній групі Роман Безсмертний заявляв, що терористи вбили співака навмисно – перед черговим раундом мінських переговорів.

У лютому 2017 року на той момент президент України Петро Порошенко надав Сліпаку звання Героя України.

У жовтні 2018 року в Парижі на фасаді українського Культурно-інформаційного центру з'явилася меморіальна дошка Сліпаку.