У секторі Гази в дитини виявили перший за 25 років випадок поліомієліту

Через війну в секторі Гази тисячам дітей не зробили потрібних щеплень
Фото: EPA

Представники палестинської служби охорони здоров'я повідомили про перший випадок поліомієліту в нещепленої 10-місячної дитини в місті Дейр-ель-Бала у секторі Гази, повідомляє ABC News 17 серпня.

Після виявлення симптомів у дитини у столиці Йорданії Аммані було проведено тести і підтверджено поліомієліт.

Хоча ВООЗ поки не підтвердила випадку поліомієліту, 16 серпня вона повідомила, що у трьох дітей у секторі Гази виявили гострий млявий параліч – початок слабкості або паралічу зі зниженням м'язового тонусу, поширений симптом поліомієліту. Зразки калу дітей передали на дослідження у Йорданську національну лабораторію з поліомієліту.

ABC News зазначає, що агентства ООН з охорони здоров'я та захисту дітей закликали до семиденних пауз у бойових діях, починаючи з кінця серпня, для вакцинації 640 тис. палестинських дітей проти поліомієліту. За їхніми словами, минулого місяця вірус поліомієліту виявили у стічних водах двох великих міст у секторі Гази, де, за даними ООН, поліомієліту не реєстрували протягом останніх 25 років. Гуманітарна спільнота попереджала про ймовірність повторної появи поліомієліту з моменту початку останньої війни, коли ХАМАС атакував Ізраїль 7 жовтня 2023 року, ідеться в публікації.

Очікують, що понад 1,6 млн доз вакцини проти поліомієліту прибудуть у Газу до кінця серпня, заявила ВООЗ, саме до кампаній із вакцинації.

Контекст:

Поліомієліт – потенційно смертельна хвороба, що паралізує, переважно уражає дітей віком до п'яти років і зазвичай поширюється через заражену воду, пише ABC News. Пакистан та Афганістан – єдині країни, де поширення поліомієліту ніколи не зупинялося.