У Сербії відбулися акції протесту проти результатів парламентських виборів, на яких перемогла партія президента Вучича

Демонстранти закидали будівлю виборчої комісії яйцями, помідорами й туалетним папером
Фото: ЕРА

У Сербії 18 грудня відбулися акції протесту проти результатів парламентських виборів, на яких перемогла Сербська прогресивна партія (SNS) президента країни Александра Вучича. Про це повідомляє Балканська служба "Радио Свобода".

Учасники мітингу у Белграді, яких зібралося кілька тисяч, вимагали скасувати результати голосування. Зокрема представники опозиційного блоку "Сербія проти насильства" звернулися з таким проханням до виборчої комісії, стверджуючи, що перемога SNS стала наслідком фальсифікацій.

Двоє опозиціонерів заявили про початок голодування, яке, за їхніми словами, триватиме доти, доки їхні вимоги не буде виконано.

Демонстранти закидали будівлю виборчої комісії яйцями, помідорами й туалетним папером.

"З огляду на те, що понад 40 тис. осіб без легального проживання було організовано доправлено до Белграда для підтримки списку SNS, що кардинально змінило електоральну волю громадян Белграда, ми вимагаємо скасування [результатів] виборів", – заявили в опозиційній коаліції.

Сербська прогресивна партія звинувачення у порушеннях під час виборів відкинула.

Контекст:

Згідно з останніми даними, озвученими державною телерадіокомпанією Сербії РТС, після підрахунку 96,68% бюлетенів SNS Вучича здобула підтримку 46,71% виборців, на другому місці – "Сербія проти насильства" з 23,58% голосів.

Reuters писало, що соціологічні служби CeSID та IPSOS повідомили про низку порушень на виборах у Сербії, зокрема організований прихід виборців на виборчі дільниці, фотографування бюлетенів і процедурні помилки.

В ОБСЄ також заявили про порушення на парламентських виборах у Сербії.