У шести російських містах затримали прибічників Навального

У Росії напередодні оголошеної Навальним акції протесту затримують активістів його руху
Фото: ЕРА

У Санкт-Петербурзі, Красноярську, Краснодарі, Рязані, Кемерові та Тамбові затримали активістів і волонтерів штабів російського опозиційного політика Олексія Навального.

У Росії напередодні протестних акцій, запланованих на 5 травня, затримали кількох прибічників російського опозиційного політика Олексія Навального.

У Красноярську поліція затримала співробітницю штабу Навального Марію Маковозову. Як повідомила "ОВД-Инфо" координатор штабу Яна Герасимова, дівчину затримали у дворі її будинку. Їй інкримінують ст. 20.2 (порушення встановленого порядку організації мітингу) Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення за відео про акції 5 травня.

У Краснодарі затримали активіста "Открытой России" Віктора Чирикова. Представник руху повідомив "Интерфаксу", що з дому Чирикова одразу повезли в суд "у зв'язку з 5 травня".

Активіст штабу Навального в Рязані Всеволод Паршин розповів "ОВД-Инфо", що затриманий за поширення листівок про акцію 5 травня. Його утримували у відділенні поліції кілька годин і відпустили без складання протоколу. Аналогічна ситуація сталася в Кемерові із представником місцевого штабу Навального Дмитром Діденком.

У групі "Команда Навального | Тамбов" у соціальній мережі "ВКонтакте" заявили про затримання в Тамбові помічника координатора місцевого штабу Ігоря Сливіна.

У Санкт-Петербурзі за участь в акції пам'яті загиблих під час пожежі в торговому центрі "Зимняя вишня" затримали активіста "Открытой России" і волонтера штабу Навального Іллю Гантварга. Про це у Twitter повідомив координатор петербурзького штабу Навального Денис Михайлов.

Щодо Гантварга склали протоколи за ст. 20.2 (порушення встановленого порядку організації або проведення мітингу) і 19.3 (непокора законному розпорядженню співробітника поліції) КпроАП.

12 квітня Навальний анонсував мітинги своїх прибічників 5-го і 6 травня "Він нам не цар", приурочені до інавгурації президента Росії Володимира Путіна, яка пройде 7 травня.

24 квітня Навальний заявив, що акція опозиції в центрі Москви відбудеться, хоча влада відмовилися її погодити. Мерія Москви повідомила про заборону на проведення в місті 5 травня мітингів.