У штабі Собчак просять прокуратуру перевірити ролик "Единой России", де дівчинка просить Діда Мороза зробити Путіна президентом

Партія "Єдина Россия" 28 грудня опублікувала новорічний ролик, у якому дівчинка розповідає Діду Морозу, як добре їй стало жити у 2017 році
Скріншот: Единая Страна / YouTube

Передвиборчий штаб журналістки Ксенії Собчак просить прокуратуру провести перевірку щодо можливої участі неповнолітнього в зніманні агітаційного матеріалу. Партія "Единая Россия" 28 грудня опублікувала новорічний ролик, у якому дівчинка просить Діда Мороза зробити президентом Росії Володимира Путіна.

Юристи передвиборчого штабу журналістки Ксенії Собчак звернулися до генпрокуратури РФ і в ЦВК із проханням провести перевірку ролика "Единой России", у якому маленька дівчинка просить Діда Мороза, щоб Володимир Путін знову став президентом країни. Про це повідомляють на сайті Собчак.

Як пояснили у штабі, ролик "Единой России" може порушувати два закони: "Про основні гарантії виборчих прав і права на участь у референдумі", а також "Про вибори президента".

У законі про вибори заборонено "пряме або опосередковане залучення до передвиборчої агітації осіб, які не досягли віку 18 років на день голосування, зокрема використання зображень і висловлювань таких осіб в агітаційних матеріалах".

Команда Собчак просить ЦВК установити, чи є ролик агітаційним матеріалом. Якщо порушення буде встановлено, юристи вимагають притягнути винних до адміністративної відповідальності.

Штаб Собчак також просить прокуратуру провести перевірку людей, які, можливо, організували й провели знімання агітаційного матеріалу за участю неповнолітнього.

Партія "Единая Россия" 28 грудня опублікувала новорічний ролик, у якому дівчинка розповідає Діду Морозу, як добре їй стало жити у 2017 році і що в її школі побудували спортзал, а в населеному пункті – будинок культури. Потім вона уточнює, що все це було зроблено після відправленого до "Единой России" листа. Паралельно в кімнаті працює телевізор, у якому президент Росії Володимир Путін каже, що балотується в президенти. На запитання Діда Мороза, чого дівчинка хоче наступного року, вона просить зробити главою держави Путіна, який "допоможе" Дідові Морозу виконувати бажання.

Президентські вибори в РФ пройдуть 18 березня 2018 року.

Путін оголосив про намір балотуватися 6 грудня. Партія "Единая Россия" привітала його рішення йти на вибори самовисуванцем.

26 грудня ініціативна група офіційно висунула Путіна кандидатом у президенти Росії на виборах 18 березня 2018 року. Згідно з російським законодавством, для самовисування кандидата потрібні підписи не менше ніж 500 громадян, які мають виборче право. Сам Путін на зустріч із групою підтримки не прийшов, віддавши перевагу ялинці в Кремлі.