У Швейцарії можуть почати використовувати "капсули для самогубства"

Евтаназію узаконено в Бельгії, Нідерландах, Колумбії, Канаді, Люксембурзі та Іспанії
Фото: depositphotos.com
У Швейцарії пройшла юридичну експертизу надрукована на 3D-принтері "капсула для самогубства" Sarco, цю технологію планують використовувати для евтаназії у спеціалізованих клініках. Про це 9 грудня повідомив Euronews.

Створив капсулу австралієць Філіп Нітшке. Капсулою Sarco можна керувати лише зсередини. Користувач може натиснути кнопку, моргнути або зробити жест, щоб випустити азот, який викликає стан гіпоксії та смерть. У пристрої є кнопка аварійної зупинки процесу та аварійний люк.

Організація Нітшке із захисту прав присмертних Exit International планує безплатно надавати дизайн для друку Sarco та співпрацювати з клініками, які проводять евтаназію.

"Легальне використання машини, яку ми створили, можливе лише у Швейцарії", – сказав Нітшке.

Завантажити дизайн можна буде лише людям від 50 років, але після друку доступ до капсули буде обмеженим.

Експертиза, яку провів швейцарський юрист Даніель Хюрліманн, дійшла висновку, що апарат не порушує законів країни.

"Допомога у самогубстві компетентної особи за допомогою Sarco не є кримінальним злочином", – заявив юрист.

Exit International планує запропонувати Sarco користувачам у Швейцарії на початку 2022 року.

Нітшке 1996-го став першим лікарем, який допоміг пацієнтові зробити смертельну ін'єкцію. Хворий самостійно ввів собі розчин, натиснувши кнопку на ноутбуці біля свого лікарняного ліжка.

Контекст:

Евтаназію узаконено в Бельгії, Нідерландах, Колумбії, Канаді, Люксембурзі та Іспанії. У Швейцарії та деяких штатах США такі процедури допускають, але їх не дозволено на законодавчому рівні.

В Україні евтаназію не передбачено законодавством. У грудні 2019 року законопроєкт про її дозвіл обіцяв внести позафракційний нардеп Гео Лерос.