У Словенії заарештували двох іноземців за підозрою у шпигунстві на користь Росії – ЗМІ

За даними ЗМІ, затримані в Любляні іноземці працювали на ГРУ
Фото: depositphotos.com
Спецслужби Словенії у грудні затримали у столиці країни Любляни двох іноземних громадян за підозрою в розвідувальній діяльності на користь Росії. Про це повідомили видання Slovenia Posts і Siol.net.

У Люблянській прокуратурі у відповідь на запит Siol.net підтвердили, що відкрили досудовий розгляд на підставі подання Словенської служби розвідки та безпеки (Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, SOVA).

"Суд ухвалив рішення про взяття під варту обох підсудних, яких було позбавлено волі 5 грудня 2022 року", – пояснили у прокуратурі, але інші подробиці надавати відмовилися.

За інформацією словенських ЗМІ, обидва затримані мали громадянство й паспорти третіх країн і не називали себе громадянами Росії. Щонайменше один із них має громадянство Аргентини. Їх обвинувачують у шпигунстві й наданні неправдивих даних.

Їхня компанія у Словенії офіційно займається торгівлею нерухомістю та антикваріатом. Компанія мала офіси в адміністративній будівлі в Любляні.

За даними 24ur.com, російські агенти служили у ГРУ й діяли в межах комплексної програми, яку агенти контррозвідки США назвали "нелегалами". Це розосереджена мережа висококваліфікованих "неактивних агентів", які здебільшого мають фальшиві імена та громадянства третіх країн, часто країн Південної Америки.

Контекст:

За даними французької розвідки, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну російські спецслужби підвищили активність у Європі.