У США виплатять $21 млн компенсації чоловікові, який провів 39 років у в'язниці за безпідставним обвинуваченням

Міська рада Сімі-Веллі врегулювала питання компенсації несправедливо засудженому
Фото: Simi Valley Acorn / Twitter

Влада досягла домовленості з Крейгом Коулі, якого помилували, а потім виправдали у справі про подвійне вбивство, яке сталося у 1978 році. Сторона Коулі не буде подавати до суду позов про відшкодування збитків у зв'язку з несправедливим обвинуваченням.

71-річний житель Сімі-Веллі (штат Каліфорнія, США) Крейг Коулі одержить $21 млн компенсації за 39 років, які він провів у в'язниці за помилковим обвинуваченням. Про це 23 лютого повідомив сайт мерії Сімі-Веллі.

"Хоча жодна сума не може компенсувати те, що трапилося з містером Коулі, урегулювання цієї справи є правильним рішенням і для нього, і для нашої спільноти. Грошовий еквівалент судового розгляду став би астрономічним, і ми не станемо безвідповідально займатися цим", – заявив Ерік Левітт, який відповідав за укладення домовленості з Коулі.

Із $21 млн місто заплатить приблизно $4,9 млн, залишок буде покрито з інших джерел, включно зі страхуванням.

Уперше за всю історію штату вирок було скасовано через такий довгий період часу, констатувала міська влада.

Коулі було засуджено за вбивство своєї колишньої подруги Ронди Віхт та її 4-річного сина Дональда в 1978 році. Суд виніс йому довічний вирок без права дострокового звільнення. Чоловік не визнавав провини, у нього були свідки, які підтверджували алібі. Однак один із сусідів заявив, що бачив машину чоловіка біля будинку жертв.

Телеканал CNN повідомив, що, згідно з нещодавно виявленими даними, поліцейські навмисне приховали факти і докази, що свідчили б на користь обвинуваченого. Експертиза у 2017 році довела, що на тілах і одязі убитих не було ДНК Коулі.

Тодішній губернатор Каліфорнії Джеррі Браун помилував ув'язненого, через кілька днів суд скасував вирок.

Коулі вже одержав $2 млн компенсації від уряду США.

Поліція Сімі-Веллі відновила розслідування вбивства 41-річної давності.