У США затримали пакистанця, підозрюваного в підготовці вбивств американських політиків, серед яких – Трамп

ФБР провело розслідування ймовірної міжнародної змови замовного вбивства за кілька тижнів до замаху на Трампа
Фото: EPA (архів)

Міністерство юстиції США висунуло обвинувачення громадянину Пакистана у причетності до спроб убивств політиків на території країни, фігурант може бути пов'язаним із владою Ірану. Про це 7 серпня повідомила CNN із посиланням на оприлюднені судові документи.

Як припустили слідчі ФБР, у списку цілей для замаху були чинні й колишні посадовці Сполучених Штатів, серед яких фігурував кандидат у президенти США Дональд Трамп.

У найманні кілера для вбивства Трампа обвинуватили 46-річного Асіфа Мерчанта. Для цього пакистанець нібито приїхав у Нью-Йорк.

Одразу після спілкування з нібито кілером, 12 липня, фігурант збирався покинути Штати, однак його затримали правоохоронці. Як пише CNN, кілер був несправжнім, а представником правоохоронних органів, який працював "під прикриттям".

Мерчант заявив, що в його списку були політики США, які "шкодять Пакистану та світу, зокрема, мусульманському", ідеться в судових матеріалах.

ФБР провело розслідування ймовірної міжнародної змови щодо замовного вбивства за кілька тижнів до замаху на Трампа на мітингу в штаті Пенсильванія. Утім, слідчі не знайшли доказів причетності Мерчанта до цього замаху, зазначила CNN.

Зараз пакистанець перебуває під вартою.

Контекст:

13 липня під час виступу Трампа на передвиборчому мітингу в американському штаті Пенсильванія пролунали постріли, після чого його швидко вивели зі сцени працівники спецслужби. Одна з куль зачепила вухо експрезидента.

Унаслідок інциденту один із відвідувачів мітингу, ветеран-морпіх, загинув, ще двох було важко поранено, повідомило The New York Times. Стрільця ліквідували. Ним виявився уродженець штату, 20-річний Томас Метью Крукс. За даними правоохоронців, він використав для замаху на Трампа напівавтоматичну рушницю AR-15, яку купив його батько.

Трамп розповів у соцмережі про своє поранення й заявив, що "ніколи не здасться".

Після цього, 15 липня, Республіканська партія висунула Трампа кандидатом у президенти США, а 18 липня він офіційно погодився на цю пропозицію.