Людина, яка стріляла у Трампа, вивчала місце мітингу за допомогою дрона, а під час підготовки гуглила вбивство Кеннеді – ФБР

У Трампа стріляли 13 липня
Фото: EPA

20-річний Томас Крукс, який, за даними американських правоохоронців, стріляв в експрезидента США Дональда Трампа на передвиборчому мітингу, заздалегідь вивчив локацію за допомогою дрона, заявив директор ФБР Крістофер Рей. Про це він сказав 24 липня на слуханні в юридичному комітеті Палати представників, поінформував канал CBS News.

Рей повідомив членам комітету, що стрілець керував дроном біля місця мітингу приблизно за дві години до того, як відкрив вогонь. Рей сказав, що слідчі виявили дрон і пульт управління в машині Крукса, і бюро вважає, що він переглядав відео, яке транслювалося із пристрою, щоб розвідати місцевість. У день стрілянини дрон пролетів над майданчиком приблизно о 15.50–16.00 за місцевим часом.

Також глава ФБР розповів, що у Крукса виявили три вибухові пристрої – два в автомобілі й один за місцем проживання – і детонатор, проте він не зміг би влаштувати вибух із даху, з якого стріляв, оскільки він був надто далеко.

Окрім того, перевірка ноутбука Крукса засвідчила, що 6 липня, того дня, коли він зареєструвався для участі в мітингу, він вивчав обставини вбивства Лі Гарві Освальдом президента США Джона Кеннеді 1963 року. Зокрема, він шукав: "наскільки далеко був Освальд від Кеннеді?"

Глава ФБР зазначив, що фахівцям удалося дістати доступ до вмісту мобільного телефона стрільця, що було "серйозним технічним викликом". Крукс, за словами Рея, використовував застосунки для зашифрованого обміну повідомленнями. За оцінкою Рея, "на жаль, це стало звичайним явищем, і це проблема" для ФБР та інших правоохоронних органів.

Рей зізнався, що у ФБР поки не знають, який у стрільця був мотив.

Контекст:

13 липня під час виступу Трампа на передвиборчому мітингу в американському штаті Пенсильванія пролунали постріли, після чого його швидко вивели зі сцени працівники спецслужби. Одна з куль зачепила вухо експрезидента.

Унаслідок інциденту один із відвідувачів мітингу, ветеран-морпіх, загинув, ще двох було важко поранено, повідомило The New York Times. Стрільця ліквідували. Ним виявився уродженець штату, 20-річний Томас Метью Крукс. За даними правоохоронців, він використав для замаху на Трампа напівавтоматичну рушницю AR-15, яку купив його батько.

Трамп розповів у соцмережі про своє поранення й заявив, що "ніколи не здасться".

Після цього, 15 липня, Республіканська партія висунула Трампа кандидатом у президенти США, а 18 липня він офіційно прийняв цю пропозицію.