У Стокгольмі оголосили лауреатів Нобелівської премії з фізіології та медицини

Учених нагородили за дослідження рецепторів температури і дотику
Фото: The Nobel Prize / Twitter
У Стокгольмі 4 жовтня оголосили лауреатів Нобелівської премії з фізіології та медицини 2021 року. Подію транслювали на сайті премії.

Премію присудили Девіду Джуліусу з Каліфорнійського університету Сан-Франциско і Ардему Патапутіану з американського інституту Скриппса в Ла-Гоя за дослідження рецепторів температури та дотику.

Джуліус використав капсаїцин – активний компонент із перцю чилі, який викликає відчуття печіння, щоб встановити рецептори в нервових закінченнях шкіри, які реагують на тепло, зазначають на сторінці премії у Twitter.

Патапутіан використав чутливі до тиску клітини, щоб відкрити новий клас рецепторів у шкірі і внутрішніх органах, що реагують на механічні подразники.

Решту лауреатів планують оголосити в інші дні. 5 жовтня лауреата в галузі фізики, 6 жовтня – в галузі хімії, 7 жовтня – із літератури, 8 жовтня – лауреата Нобелівської премії миру. У понеділок, 11 жовтня, назвуть лауреата премії Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля (Нобелівська премія з економіки).

Через пандемію коронавірусу урочистої церемонії та банкету цьогоріч не буде. Нагородження лауреатів відбудеться онлайн.

Контекст:

Торік Нобелівську премію з фізіології та медицини присудили Гарві Альтеру, Майклу Гоутону і Чарльзу Райсу за відкриття вірусу гепатиту С.

Лауреата премії з медицини та фізіології обирає заснований 1810 року Каролінський інститут у Стокгольмі. Із 1901 року присудили 111 Нобелівських премій із фізіології та медицини, ідеться на сайті премії. Її не присуджували дев'ять разів.

На сьогодні наймолодшим лауреатом Нобелівської премії з фізіології та медицини є Фредерік Бантинг, учений з університету Торонто (Канада). Його нагородили 1923 року, тоді йому було 32 роки.

Жінки 12 разів вигравали Нобелівську премію з фізіології та медицини.