"Викрадення цивільного літака". Польща вимагає нових санкцій проти влади Білорусі через борт Ryanair

Моравецький закликав занести до порядку денного Ради Європи питання про Білорусь
Фото: ЕРА
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає викраденням приземлення літака Ryanair у Мінську дорогою до Вільнюса нібито через повідомлення про мінування борту. Про це політик написав 23 травня у Twitter.

"Я запропонував главі Євроради розширити порядок денний завтрашнього засідання Ради Європи пунктом про негайні санкції проти режиму [Олександра] Лукашенка. Викрадення цивільного літака – це безпрецедентний акт державного тероризму, який не може залишитися безкарним", – написав глава уряду Польщі.

Контекст:

23 травня екстрене приземлення нібито через повідомлення про мінування здійснив літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. В аеропорту Мінська провели перевірку, вибухових пристроїв не виявили. Слідком Білорусі повідомив про порушення кримінальної справи у зв'язку з неправдивим мінуванням.

Під час повторного контролю пасажирів затримали білоруського опозиційного блогера, одного із засновників Telegram-каналу NЕХТА Романа Протасевича.

Telegram-канал "Пул Первого", який інформує про діяльність Олександра Лукашенка, котрий вважає себе президентом Білорусі, повідомив, що за дорученням Лукашенка в небо підняли винищувач і він супроводжуватиме пасажирський літак "до кордону з Литвою". "Розвертати і приймати" борт, який уже був біля кордону, дав команду Лукашенко нібито на прохання екіпажу, уточнює "Пул Первого".

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомляв у Twitter, що загалом на борту перебував 171 пасажир із 18 країн. Поляків серед них четверо.