Угорщина запровадила обмеження на експорт дров із країни через енергетичну кризу

Угорський уряд купуватиме деревину для опалювального сезону
Фото: depositphotos.com
Уряд Угорщини бере під контроль експорт деревини із країни. Про це йдеться у заяві на сайті уряду, опублікованій 9 серпня.

"В Угорщині також надзвичайна енергетична ситуація, і необхідні надзвичайні заходи для гарантування безпечного постачання енергії до угорських сімей. Окрім закупівлі урядом нових запасів газу та збільшення видобування газу, частиною надзвичайних заходів є забезпечення контролю, регулювання та, за необхідності, навіть заборони вивезення дров за кордон", – заявив міністр сільського господарства Іштван Надь.

Згідно з указом, усі підприємства, які займаються виробництвом деревини, мають попереджати уряд про свої плани на експорт. Ті, зі свого боку, вирішуватимуть, чи потрібен конкретний товар "для постачання угорському населенню". У ствердному випадку партію закуповуватиме держава.

Надь наголосив, що це не загальна заборона, а "надзвичайний захід".

Контекст:

Після вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого, країни Заходу запровадили кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти і газу та шукати їм альтернативу.

Європейська комісія оприлюднила план скорочення використання газу в країнах ЄС на 15% на тлі скорочення постачання російського газу "Північним потоком" до 20% від потужності трубопроводу.

5 серпня Європейський союз остаточно погодив план економії газу. Згідно з постановою, країни ЄС погоджуються добровільно знизити споживання палива, використовуючи будь-які заходи на свій вибір.