Угруповання "Талібан" захопило столицю афганської провінції Німроз

Таліби активізувалися в Афганістані після початку виведення військ США
Фото: ЕРА
В Афганістані угруповання "Талібан" 6 серпня захопило місто Зарандж, столицю провінції Німроз, на кордоні з Іраном. Про це повідомив телеканал TOLOnews.

Це перше велике місто, захоплене талібами після виведення військ США. Після захоплення міста сотні його жителів попрямували до кордону з Іраном у пошуках безпеки. Надходили повідомлення про розкрадання державного майна.

Журналісти зазначили, що після захоплення району Канак у Німрозі таліби стратили щонайменше 30 солдатів. Самі таліби це спростували, за їхньою версією, солдати загинули під час сутичок.

На відео з Німроза видно, що на землі лежить кілька тіл нібито представників урядових сил. Повідомляють, що таліби катували солдат, калічили їх і вирізали їм очі, перш ніж убити.

Прессекретар незалежної комісії з прав людини в Афганістані Забіхула Фарханг заявив, що відмова від убивств не звільняє "Талібан" від відповідальності.

У провінції Німроз п'ять округів, три з них контролюють таліби.

Спеціальна представниця ООН в Афганістані Дебора Лайонс попередила 6 серпня Раду безпеки ООН про те, що, якщо не вжити термінових заходів, на країну чекає катастрофа. Про це повідомила пресслужба організації.

За словами Лайонс, останні тижні принесли Афганістану кровопролиття і руйнування. Особливо серйозно тиснуть на міста Кандагар, Герат і Лашкаргах.

"Згідно з даними, що надходять, сьогодні "Талібан" захопив столицю провінції Німроз. Тривають інтенсивні бої на півночі Афганістану в околицях міста Шеберган. Зрозуміло, що "Талібан" намагається захопити районні центри. Кількість людських жертв викликає біль, а політичний посил цих дій – глибоку тривогу", – сказала вона.

Контекст:

Таліби активізувалися в Афганістані після початку виведення військ США. Один із керівників політичного офісу руху "Талібан" у Катарі Шахабуддін Делавар 9 липня сказав, що таліби контролюють уже 85% території Афганістану. За оцінкою американського Long War Journal, станом на 15 липня 18 провінцій Афганістану опинилися під прямою загрозою потрапляння під контроль талібів.

До 22 липня бойовики взяли в облогу місто Кандагар, додав Long War Journal. Місто є четвертим за чисельністю населення, в ньому проживає майже 511 тис. осіб.

The Washington Post писало, що, за оцінками експертів, "Талібан" контролює 140 із 370 районів і має вплив ще у 170.

Влада Афганістану і представники "Талібану" збиралися на дводенні переговори в Досі (Катар). Ватажок "Талібану" Хайбатулла Ахундзаде зазначив, що "рішуче виступає" за політичне врегулювання конфлікту в Афганістані попри початок широкомасштабного наступу угруповання по всій країні.