Україна евакуювала з Лівану ще 68 людей, серед них громадяни країн НАТО

Четверта евакуаційна місія відбулася "оперативно й без ускладнень", повідомили в ГУР
Фото: Головне управління розвідки МО України / Telegram

Співробітники Головного управління розвідки Міноборони України й Міністерства закордонних справ України 9 жовтня провели четвертий етап евакуації 68 людей з Лівану. Про це в Telegram повідомила пресслужба ГУР.

Зазначають, що українців і громадян ще семи держав світу евакуювали у зв'язку з погіршенням безпекової й економічної ситуації в Лівані.

"Літак з аеропорту Бейрута вже приземлився в польському Жешуві: евакуйовано 28 українців – 19 дорослих і дев'ятеро дітей. Вони вже прямують в Україну. Також удалося забрати і двох собак – українці дбають про своїх домашніх улюбленців", – ідеться в повідомленні.

Також у ГУР зазначили, що в межах місії Україна допомогла покинути Ліван 40 іноземцям, серед яких 26 дорослих і 14 дітей:

  • восьмеро громадян Молдови;
  • шестеро громадян Аргентини;
  • шестеро громадян Мексики;
  • п'ятеро громадян Чехії;
  • двоє громадян Колумбії;
  • один громадянин Румунії;
  • 12 громадян Лівану.

Українські розвідники додали, що операція відбулася "оперативно й без ускладнень".

У ГУР нагадали, що під час попередніх трьох евакуаційних місій вдалося вивезти 234 особи: 189 громадян України й 45 іноземців.

Контекст:

Увечері 30 вересня Армія оборони Ізраїлю розпочала наземну операцію проти "Хезболли" в Лівані. За даними джерел ЗМІ, ізраїльські танки ввійшли у Рмейш на півдні Лівану. Перед цим ізраїльські війська відкрили масований артилерійський вогонь по прикордонному селу Ваззані, неподалік Гаджара.

1 жовтня ЦАХАЛ офіційно оголосив про початок наземної операції в Лівані. "проти терористичних цілей та інфраструктури терористичної організації "Хезболла", які становлять безпосередню й реальну загрозу ізраїльським поселенням на північному кордоні".

Міністри оборони США й Ізраїлю Ллойд Остін і Йоав Галант провели переговори щодо заходження ЦАХАЛ у Ліван. Глава Пентагону заявив, що США підтримують "право Ізраїлю на самооборону". Операція передбачає "демонтаж інфраструктури нападу" вздовж кордону, щоб ліванська "Хезболла" не змогла здійснити напади на північні райони Ізраїлю за зразком 7 жовтня, повідомив Остін.