"Україна існуватиме довше, ніж житиме Путін". Блінкен заявив, що РФ уже програла війну

Українці обороняються з неймовірною відвагою, зазначив Блінкен
Фото: EPA
Попри певні успіхи на Донбасі, РФ далека від перемоги у війні, яку вона розпочала проти України 24 лютого.

Таку думку 24 червня на пресконференції у Берліні (Німеччина) висловив держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен.

Захід транслювали у YouTube Держдепартаменту США.

"Україна обороняється з неймовірною відвагою… а Росія вже програла. Метою [президента РФ Володимира] Путіна, як він сам казав, було знищення України як незалежної і суверенної країни. Ця мета зазнала невдачі. Суверенна і незалежна Україна існуватиме довше, ніж житиме Путін", – сказав Блінкен.

Він зазначив, що "згідно з повідомленнями, від початку вторгнення загинули або дістали поранення десятки тисяч російських військових".

"Росія й надалі втрачає танки, авіацію, бронетехніку у великих кількостях, – наголосив Блінкен. – Наша розвідка повідомляє, що російські війська й надалі страждають від низького бойового духу, високого рівня смертності, проблем із технікою та керівництва, яке відмовляється повідомляти їм про реальний стан справ на полі бою".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Російські війська після виходу з північних областей України на початку квітня зосередилися на спробах захопити весь Донбас.

У червні найінтенсивніші бої відбуваються за контроль над Сєвєродонецьком. Цю ділянку фронту президент України Володимир Зеленський називав однією з найскладніших. За його словами, багато в чому саме у Сєвєродонецьку вирішується доля українського Донбасу.

Населені пункти в районі міста залишаються найгарячішими ділянками фронту, повідомили у Міноборони України 24 червня.

За словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр, у разі окупації Сєвєродонецька та Лисичанська російські військові планують зосередити свої зусилля на захопленні найбільших міст Донецької області – Краматорська і Слов'янська, але ЗСУ "готові до будь-якого розвитку подій".

Наразі російські окупаційні війська захопили частину територій Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської і Харківської областей. ЗСУ проводять контрнаступальні дії на півдні України.

За даними Генштабу ЗСУ станом на 24 червня, втрати серед особового складу російських окупантів у війні проти України сягнули приблизно 34 530 військових.