Українські хакери знищили ІТ-інфраструктуру "Москоллектора" – ЗМІ

Роботу об'єкта критичної інфраструктури Москви заблокували
Фото: АО "Москоллектор" / Telegram

Українські хакери знищили сервери компанії, яка відповідає за критичну інфраструктуру столиці країни-агресора РФ Москви. Про це 9 квітня повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на джерела.

Компанія "Москоллектор", на яку спрямували атаку, відповідає за експлуатацію підземних водогонів, кабелів зв'язку, силових кабелів і тепломереж столиці РФ.

За даними джерел видання, українські хакери вимкнули 87 тис. датчиків різних систем оповіщення по всій Москві й Підмосков'ї. Окрім того, знищено 70 серверів і щонайменше 90 ТБ даних компанії, зокрема, електронні листи, резервні копії, контракти.

Роботу об'єкта критичної інфраструктури Москви повністю заблокували, компанія не може реагувати на аварії й надзвичайні події, ідеться в публікації. Відновлення її функціонування може зайняти від 15 до 30 діб.

Це була операція хакерської групи Blackjack, яка наближена до кібердепартаменту Служби безпеки України, повідомили співрозмовники видання. 

Контекст:

Україна неодноразово організовувала успішні кібератаки на електронні ресурси країни-окупанта РФ. 12 грудня 2023 року повідомляли, що фахівці ГУР зламали Федеральну податкову службу РФ.

20 грудня українські хакери провели кібероперацію проти російської компанії "Росводоканал", яка обслуговує 7 млн споживачів.

31 грудня ІТ-армія України зупинила роботу платіжних терміналів у країні-агресорі РФ, атакувавши найбільшого виробника онлайн-кас "Эвотор".

9 січня 2024 року хакери угруповання Blackjack, які, імовірно, співпрацюють зі Службою безпеки України, зламали сервери московського інтернет-провайдера М9ком.

13 січня 2024 року українська IT-армія заблокувала приймання платежів на сайті "Пермэнерго" Пермського краю Росії.

19 березня фахівці Головного управління розвідки Міноборони України й активісти групи "BO Team" здійснили низку кібератак на об'єкти країни-агресора Росії.

8 квітня ЗМІ повідомили, що українські хакери атакували російський дата-центр, знищивши великий обсяг даних і сервісів, необхідних для управління підприємствами військово-промислового комплексу РФ.