В Ірані стався вибух в університеті, який займається військовими проєктами

Унаслідок вибуху загинув студент університету
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

В Ірані 10 грудня в одному з приміщень Ісфаханського технологічного університету, який пов'язаний із проєктами в оборонній сфері, стався вибух і виникла пожежа. Про це повідомило інформагентство Borna News.

Вибух стався приблизно о 19.37 за місцевим часом у лабораторії хімічного факультету університету. Унаслідок вибуху одна людина померла. Агентство IRNA уточнило, що загиблий – студент університету.

Пожежу загасили зусиллями пожежників, причини інциденту з'ясовують.

Euronews, посилаючись на представників університету, повідомив, що ймовірною причиною вибуху називають "хімічну реакцію в одній із лабораторій хімічного факультету університету". Водночас журналісти зазначають, що вибух збігся зі студентськими протестами в Ірані, що викликає припущення про ймовірний умисний підрив.

Як зазначає портал IFMAT, Ісфаханський технологічний університет, серед іншого, розробляє безпілотники. Зокрема, студенти цього університету розробили БПЛА Arya.

Контекст:

Іран постачає Росії безпілотники, які вона використовує у війні проти України. Зокрема, йдеться про дрони-камікадзе Shahed-136 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6. Росіяни перефарбували Shahed у свої кольори та назвали "Герань-2".

Іран спочатку заперечував постачання дронів російській армії. 5 листопада в МЗС Ірану визнали, що такі постачання були, але запевнили, що йдеться про "обмежену кількість безпілотників" і постачання "за кілька місяців" до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Заява Тегерана про те, що він надав "обмежену кількість" безпілотників Росії "за кілька місяців до початку війни в Україні", не відповідає дійсності, заявив спеціальний представник США у справах Ірану Роберт Меллі. Він сказав, що Іран передавав Росії десятки ударних дронів цього літа.

Країни Заходу, зокрема Канада та США, ввели санкції проти іранського виробника дронів. У грудні санкції проти Ірану також погодив ЄС.