В офісі спецпрокурора Мюллера заявили, що мають докази зв'язку екс-радника Трампа Стоуна з WikiLeaks

Стоун обвинувачення заперечує
Фото: ЕРА

У спецпрокурора США Роберта Мюллера є докази контактів між колишнім радником президента США Дональда Трампа Роджером Стоуном і Wikileaks, а також із групою Guccifer 2.0, яка 2016 року оприлюднила інформацію із серверів Демократичної партії США.

В офісі спецпрокурора США Роберта Мюллера 15 лютого повідомили, що мають докази зв'язку колишнього радника передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа Роджера Стоуна з WikiLeaks. Про це пише Reuters.

У Мюллера заявили, що зібрали докази під час окремого розслідування щодо російських розвідників, яких прокурор обвинувачує у зломі серверів Демократичної партії США під час виборчої кампанії 2016 року.

Команда спецпрокурора має підтвердження листування Стоуна із Guccifer 2.0 та "Організацією 1". За даними Reuters, під назвою "Організація 1" мають на увазі WikiLeaks, Guccifer 2.0 – група хакерів, під якою, на думку американських спецслужб, нібито ховається російська військова розвідка.

Стоун уже заявив, що йдеться про "безневинні особисті повідомлення у Twitter", про які він нібито вже розповідав у комітеті з розвідки Конгресу США і які "абсолютно нічого не доводять". Стоун спростував обвинувачення на свою адресу.

У жовтні 2016 року влада США офіційно обвинуватила Росію у зломі серверів американських партій, а також у втручанні у процес президентських виборів у країні. ЦРУ дійшло висновку, що Росія втручалася у президентські вибори у США, щоб допомогти Трампу здобути перемогу. В опублікованій доповіді американської розвідки йшлося, що президент РФ Володимир Путін особисто наказав почати кампанію із втручання у вибори у США.

13 липня 2018 року мін'юст США повідомив, що 2016 року хакери, пов'язані із ГРУ, робили постійні спроби зламати комп'ютерні мережі комітету Демократичної партії США і сервери президентської кампанії кандидата Гілларі Клінтон, а також "опублікували цю інформацію в інтернеті під іменами DCLeaks, Guccifer 2.0 і через іншу особу". 12 офіцерам ГРУ висунули офіційне обвинувачення.

Спецпрокурор Роберт Мюллер із травня 2017 року розслідує імовірне втручання РФ в американські вибори і можливу змову оточення президента США із Кремлем. Кримінальні справи порушено проти десятків людей, зокрема колишнього голови виборчої кампанії Трампа Пола Манафорта і колишнього радника Трампа з питань національної безпеки Майкла Флінна. Трамп назвав розслідування Мюллера незаконним.

У грудні 2018 року CNN повідомляв, що щонайменше 16 осіб з оточення Трампа контактувало з росіянами під час передвиборчої кампанії 2016 року у формі особистих зустрічей, телефонних дзвінків, повідомлень, електронних листів і відеочатів. Серед них називали і Стоуна.

Його затримали 25 січня. Того самого дня суд відпустив Стоуна під заставу в розмірі $250 тис.