В ООН заявили, що "зернова угода" залишається чинною, оскільки Росія з неї не вийшла

Після заяви Росії зернова ініціатива все ще діє, зазначив заступник генсека ООН
Фото: ЕРА
Заступник генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Мартін Гріффітс заявив 31 жовтня на брифінгу в Нью-Йорку, що заяви Росії про зупинення її участі в "зерновій угоді" не означають, що угода втратила чинність. Про це пише "Європейська правда".

"Ми твердо дотримуємося думки, що чорноморська "зернова ініціатива" залишається чинною, незважаючи на зупинення участі в ній Росії. Росія не припинила дії "зернової угоди" й не вийшла з неї. Вони заявили, що зупинили участь у ній на невизначений строк", – сказав Гріффітс.

Він наголосив, що після заяви Росії ініціатива діє.

"Ми й далі через цю ініціативу скеровуємо судна разом із Туреччиною, де це можливо, і з Україною – перевіряти ці судна", – підкреслив заступник генсека організації.

За його словами, ООН "як посередник і надалі взаємодіє з російською стороною, щоб вирішити порушені нею питання".

"Чим швидше ми можемо повністю відновити участь Росії, тим краще", – вважає Гріффітс.

Контекст:

29 жовтня в акваторії окупованого Севастополя пролунали вибухи, внаслідок яких, за непідтвердженими даними, були влучання по російських кораблях. Згодом Росія оголосила про зупинення участі в "зерновій угоді" через "терористичний акт проти кораблів Чорноморського флоту й цивільних суден, залучених до гарантуванні безпеки "зернового коридору".

З українських портів Одеса, Чорноморськ і Південний 31 жовтня вийшло 12 суден із 354,5 тис. тонн агропродукції. В ООН на цей день анонсували проходження "зерновим коридором" 16 суден.