У РФ почали виробляти корабельні турбіни, які раніше закуповували в Україні

Раніше РФ закуповувала турбіни в підприємства "Зоря-Машпроект"
Фото: izvestia.nikolaev.ua

Росія купувала корабельні газотурбінні двигуни в Україні – у заводу "Зоря-Машпроект" (Миколаїв), але постачання припинили через агресію РФ в Україні.

Науково-виробниче об'єднання "Сатурн" у російському Рибінську 25 квітня розпочало виробництво власних корабельних газотурбінних двигунів, повідомляє ТАСС.

Раніше Росія купувала турбіни в Україні – у заводу "Зоря-Машпроект" (Миколаїв), але постачання припинили через агресію РФ в Україні.

Віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін, присутній на церемонії запуску виробництва, заявив, що це фактично є початком "нової галузі – корабельного двигунобудування".

Російська "Об'єднана двигунобудівна корпорація", до якої входить "Сатурн", планує також повністю замінити українські вертолітні двигуни, які раніше закуповували на запорізькому заводі "Мотор Січ".

У серпні 2014 року президент України Петро Порошенко підписав указ про припинення експорту з України в Росію товарів військового і подвійного призначення.

У травні 2015 року Кабінет Міністрів України розірвав угоду про військово-технічне співробітництво із РФ.

22 лютого 2016 року Стокгольмський міжнародний інститут дослідження миру (SIPRI) опублікував дані про обсяги та структуру військового експорту різних країн світу. У доповіді зазначали, що у 2015 році вивезення зброї з України скоротилося вдвічі: з $657 млн (у 2014 році) до $323 млн. Із них загальна сума контрактів між Україною та РФ на постачання різних озброєнь становила $72 млн.

Після виходу доповіді Державний концерн (ДК) "Укроборонпром" звернувся до Державної служби експортного контролю, уповноваженої контролювати міжнародне передавання товарів військового призначення та подвійного використання, з проханням перевірити інформацію про торгівлю зброєю України та РФ.