В Угорщині виправдали ексєвродепутата, обвинуваченого у шпигунстві на користь Росії

Ковача обвинувачували у шпигунстві та шахрайстві з бюджетом Європарламенту
Фото: ЕРА

Угорська прокуратура просила для колишнього депутата Європарламенту від угорської партії "Йоббік" Бели Ковача, обвинуваченого у шпигунстві на користь Росії та шахрайстві, сім років суворого режиму.

Із колишнього депутата Європарламенту (ЄП) від угорської партії "Йоббік" Бели Ковача зняли обвинувачення у шпигунстві на користь Росії, але засудили до умовного тюремного ув'язнення строком на 18 місяців. Таке рішення ухвалив Будапештський суд, повідомило видання Hungary Today.

Ковача також оштрафували на 600 тис. форинтів (приблизно €1640) за шахрайство з бюджетом ЄП.

Скаргу на Ковача подавали управління захисту конституції й угорське розвідувальне управління внутрішньої безпеки у квітні 2014 року, після того як з'ясували, що він регулярно зустрічався з російськими дипломатами і щомісяця відвідував Москву.

У жовтні 2015 року ЄП тимчасово позбавив Ковача депутатського імунітету.

Обвинувачення Ковачу висунули також у жовтні 2015 року з підозрою у шпигунстві проти інститутів Євросоюзу на користь Росії в період із 2012-го до 2014 року.

2017 року ЄП зняв із нього імунітет у зв'язку з іншою справою. Головний прокурор Угорщини Петер Полт просив про це з посиланням на Управління Євросоюзу з боротьби з шахрайством OLAF. Там припустили, що в період із 2012-го до 2013 року Ковач найняв чотирьох стажистів, які насправді ніколи не з'являлися у Брюсселі і не працювали. Пізніше ЄП об'єднав ці розслідування в одне.

Того самого року угорська прокуратура висунула Ковачу обвинувачення в шахрайстві з бюджетом та у зраді суспільної довіри.

Прокуратура просила для обвинуваченого сім років тюремного ув'язнення в тюрмі суворого режиму.

24 вересня суд ухвалив, що Ковач контактував із російськими спецслужбами, але передавав інформацію, яка вже була в публічному доступі. Водночас суд засудив його до півтора року в'язниці з відтермінуванням виконання покарання три роки за обвинуваченням у податковому шахрайстві та фальсифікації документів.

Сам політик усі обвинувачення на свою адресу неодноразово заперечував, ідеться в повідомленні.

Угорська ультраправа партія "Йоббік" відома не тільки проросійською, але також активною антиукраїнською позицією. Партія виступає за приєднання Закарпаття до Угорщини.

Представники "Йоббіка" відвідували як спостерігачі "референдум" у Криму, а також псевдовибори, організовані бойовиками на Донбасі.

Партія позиціонує себе як консервативну і традиціоналістську силу, проте ліберальні угорські ЗМІ звинувачують її в расовій та релігійній нетерпимості та гомофобії.

На парламентських виборах 2018 року націоналісти здобули 19,49% голосів, ставши другою найбільшою політичною силою Угорщини. Після звільнення з посади лідера партії "Йоббік" Габора Вони того самого 2018 року її очолив Томаш Шнайдер.