ПВК "Вагнер" шукає білорусів, готових воювати проти Литви й Польщі – Центр національного спротиву

Вагнерівці в Білорусі вербують новобранців
Фото: EPA
Під час навчань у Республіці Білорусь бойовики російської приватної військової компанії "Вагнер", яку визнано у світі злочинною організацією, шукають новобранців. Про це повідомляє 26 липня Центр національного спротиву, створений Силами спецоперацій ЗСУ.

Одна з умов контракту з компанією – готовність до участі в бойових діях на території сусідніх із Білоруссю держав, зокрема Польщі й Литви, ідеться в повідомленні.

Про це Центру національного спротиву стало відомо від підпілля серед військовослужбовців із Білорусі, які проходять навчання під керівництвом інструкторів ПВК "Вагнер".

Контекст:

23–24 червня засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин улаштував заколот у РФ. Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, заявив, що він вів переговори із Пригожиним і переконав його зупинити рух вагнерівців на Москву. У Кремлі повідомили, що за підсумками переговорів Пригожин "піде в Білорусь".

Також президент країни-агресора РФ Володимир Путін виступив зі зверненням, у якому закликав вагнерівців укласти контракт із міноборони РФ або вийти зі збройного формування. Хто захоче, зможе також піти в Білорусь, заявив він.

За даними Держприкордонслужби України станом на 23 липня, у Білорусі вже приблизно 5 тис. найманців ПВК "Вагнер". Їхній табір розташований більше ніж за 200 км від українського кордону.

За інформацією глави ГУР Кирила Буданова, у Білорусі для вагнерівців створять "хаб, призначений для логістичних цілей", а також рекрутинговий центр. Надалі, вважає він, найманці сконцентруються на операціях за кордоном, насамперед в Африці. Зі свого боку в міноборони Білорусі заявили, що вагнерівці тренуватимуть місцевих військовослужбовців. Такі тренування вже відбуваються.

Пригожин, виступаючи перед найманцями на базі в Білорусі, заявив, що вагнерівці "перетворять білоруську армію на "другу армію світу" й "заступляться за них у разі, якщо це буде потрібно".