Вакцина AstraZeneca ефективна проти "індійських" штамів коронавірусу – дослідження

В AstraZeneca повідомили про ефективність своєї вакцини проти двох "індійських" штамів коронавірусу
Фото: ЕРА

Вакцина AstraZeneca ефективна проти двох штамів коронавірусної інфекції, уперше виявлених в Індії.

Про це йдеться в дослідженні Оксфордського університету, опублікованому в журналі Cell 17 червня, повідомив 22 червня сайт розробників вакцини.

Ідеться про штами "Дельта" і "Каппа". AstraZeneca ефективна в їх профілактиці на тому самому рівні, що й у профілактиці "бразильського" (P.1, нинішня назва – "Гамма") і "британського" (B.1.1.7, нинішня назва – "Альфа") штамів.

Провідний дослідник компанії Мене Пангалос сказав, що результати дослідження "дають позитивне уявлення" про ефективність вакцини проти мутації "Дельта".

"Це дає нам велику надію на те, що навіть у міру поширення нових варіантів наша вакцина і далі забезпечуватиме захист людей по всьому світу і допоможе переломити перебіг пандемії для жителів Індії", – зауважив він.

За словами дослідника, зараз 90% усіх вакцин, які постачають до Індії, – препарат AstraZeneca.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними Університету Джонса Гопкінса, за час пандемії у світі підтвердили понад 178,8 млн випадків зараження, померло 3,9 млн людей.

Уперше виявлений в Індії штам коронавірусу "Дельта" зареєстрували вже в 92 країнах, повідомили 22 червня у ВООЗ. Він стає домінантним у світі через високу здатність передаватися від людини до людини, зауважували в організації.

За словами епідеміологині ВООЗ Марії ван Керкхове, зараження варіантом коронавірусу "Дельта" збільшує ризик госпіталізації, але доказів, що штам є смертоноснішим, немає.

За даними міністерства охорони здоров'я Англії, штам коронавірусу "Дельта" виявився на 60% активнішим від штаму "Альфа", або "британського" варіанта. Він призводить до важких симптомів, але для підтвердження цих висновків необхідні додаткові дослідження.

"Індійський" штам вірусу SARS-CoV-2, крім Великобританії, набув поширення в сусідній з Україною РФ. За словами мера Москви Сергія Собяніна, майже 90% заражень у столиці Росії пов'язані з новим штамом "Дельта". Про це він повідомляв 18 червня в ефірі російського "Первого канала".

Через поширення у світі штаму коронавірусу "Дельта" відвідувати РФ, а також Аргентину, Індію, Південну Африку, Мексику і Бразилію заборонив своїм громадянам Ізраїль.

В Україні загрозу штаму "Дельта" розглянуть на нараді РНБО 23 червня.