Вакцини проти коронавірусу Moderna і Pfizer довели свою ефективність на 90% – дослідження

Одна доза кожної з вакцин ефективна на 80% за два тижні після введення
Фото: ЕРА
Центр із контролю і профілактики захворювань США заявив, що вакцини проти COVID-19 Moderna і Pfizer/BioNTech високоефективні для запобігання зараженню SARS-CoV-2 в реальних умовах серед медичного персоналу, служб швидкого реагування та інших груп населення, найсхильніших до впливу вірусу через свою професію.

Дві дози вакцин проти коронавірусу Pfizer/BioNTech і Moderna ефективні на 90% за два тижні після другої ін'єкції. Про це 29 березня повідомив Центр із контролю і профілактики захворювань США.

Одна доза кожної з вакцин ефективна на 80% за два тижні після введення.

Центр провів дослідження ефективності вакцин у шести штатах. У ньому взяло участь 3950 осіб, дослідження проводили з 14 грудня 2020 року до 13 березня 2021-го.

Центр заявив, що вакцини мають високу ефективність для запобігання зараженню SARS-CoV-2 в реальних умовах серед медиків, служб швидкого реагування та інших груп населення, найсхильніших до впливу вірусу через свою професію.

Вакцина BNT162b2 виробництва компаній Pfizer і BioNTech стала першою, яку схвалила Всесвітня організація охорони здоров'я. Її вже схвалила для використання низка країн, зокрема Великобританія, Канада, США, Швеція, Швейцарія та Бахрейн. Pfizer і BioNTech уклали з ЄС два контракти на постачання 600 млн доз вакцини BNT162b2 цього року (загалом у країнах ЄС проживає приблизно 450 млн осіб, кожному необхідно ввести дві дози вакцини).

Наприкінці грудня 2020 року компанія Moderna опублікувала результати випробувань вакцини проти COVID-19, вони засвідчили ефективність 94,1%. На відміну від вакцини Pfizer/BioNTech з ефективністю 95%, вакцина Moderna менш вимоглива до умов транспортування. Для неї достатньо температури приблизно -20 °С (вакцину від Pfizer/BioNTech треба зберігати за температури від -70 до -80 °С).

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.