Варшава звинуватила Москву в кібератаці на топміністрів і депутатів

Кібератаку здійснили з території Російської Федерації, зазначив Качинський
Фото: EPA
"Найважливіші польські офіційні особи", міністри і депутати, зазнали кібератаки з РФ. Про це 18 червня заявив голова Комітету з нацбезпеки і оборони, віцепрем'єр-міністр Польщі Ярослав Качинський, посилаючись на дані Агентства внутрішньої безпеки та Служби військової контррозвідки. Текст його заяви опубліковано на сайті уряду країни.

"Аналіз наших сервісів і спецслужб наших союзників дає змогу однозначно констатувати, що кібератаку здійснено з території Російської Федерації. Її масштаб і діапазон широкі", – зазначив Качинський.

Він підкреслив, що з п'ятниці поліція почне розсилати інформацію постраждалим про цей інцидент і відповідний спосіб захисту електронної пошти.

Справа про кібератаки проти Польщі стала публічною минулого тижня. Голова канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчик повідомив 9 червня, що хакери зламали його особисту электронную почту, а також электронную почту дружини. Водночас він запевнив, що жодної секретної інформації вони не дістали.

"З огляду на те, що інформацію опублікували в російській соціальній мережі Telegram, і той факт, що мені заборонено в'їзд до Білорусі і Росії протягом 11 років як людині, яка активно підтримує демократичні зміни в колишньому СРСР, я розглядаю цю атаку як широко розгорнуті дезінформаційні дії, які містять фальсифіковану та маніпуляційну інформацію", – написав Дворчик.

Контекст:

У масових кібератаках, зокрема на органи державної влади та великі виробництва, Росію неодноразово підозрювали в Україні, США, Ірландії, Нідерландах, Німеччині та інших країнах. 

США у квітні ввели новий пакет санкцій проти Росії, зумовлений, зокрема, звинуваченнями в кібератаках, і вирішили вислати з країни 10 співробітників із російського посольства у Вашингтоні. За даними Білого дому, серед них є представники російських спецслужб. Росія 16 квітня оголосила про зустрічні санкції проти США.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков заявляв, що в разі хакерських атак багато країн "після встановлення одразу ж звинувачують у цьому Російську Федерацію", і закликав інші країни відмовитися від "масового антиросійського психозу".