Убивство мальтійської журналістки Галіції. У суді назвали мотив злочинців

Журналістку підірвали у власному авто
Фото: ЕРА

Мальтійську журналістку Дафну Каруану Галіцію вбили 2017 року за те, що тільки збиралася оприлюднити, а не за те, що вже написала. Про це повідомив у суді представник поліції.

Мальтійську журналістку Дафну Каруану Галіцію вбили тому, що збиралася оприлюднити інформацію про угоду щодо фінансованої державою електростанції. Про це йшлося під час судового слухання 31 серпня, пише The Guardian.

За даними поліції, на початку 2017 року журналістка отримала масив даних із 600 тис. електронних листів від енергетичної компанії, що частково належить бізнесменові Йоргену Фенечу, який тепер є головним підозрюваним у вбивстві. Компанія Electrogas має прибуткову концесію на постачання електроенергії державному постачальнику електроенергії Мальти, йдеться в повідомленні.

На суді було оголошено, що угода стала предметом розслідування відділу з економічних злочинів поліції Мальти.

Представник поліції в суді підкреслив, що Галіцію вбили за те, що тільки збиралася оприлюднити, а не за те, що вже написала.

53-річна Галіція загинула 16 жовтня 2017 року. Вона виїхала з дому на автомобілі, за кілька секунд пролунав вибух. Представник офісу прем'єр-міністра країни повідомив, що вибуховий пристрій, який став причиною загибелі Галіції, прикріпили під її машиною і задіяли дистанційно за допомогою мобільного телефона.

У липні 2019 року прокурор висунув обвинувачення трьом чоловікам у вбивстві Галіції: Вінсенту Мускату, Джорджу Деджорджо та Альфреду Деджорджо.

У листопаді поліція в межах розслідування заарештувала відомого бізнесмена Йоргена Фенеча. За кілька місяців до загибелі Галіція у своєму блозі писала про відмивання грошей через невідому компанію, нібито пов'язану з мальтійськими політичними колами. Пізніше журналісти з'ясували, що компанія належить Фенечу.

30 листопада суд висунув Фенечу обвинувачення у співучасті в убивстві журналістки.