Великобританія підтримає країни, які бажають постачати Україні радянські літаки – міністр оборони

Воллес сказав, що Великобританія готова підтримати Польщу, якщо вона вирішить передати Україні радянські винищувачі

Фото: EPA

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес 9 травня заявив, що Великобританія підтримає і надасть допомогу Польщі або будь-якій іншій країні Центральної чи Східної Європи, яка бажає доправити Україні реактивні радянські винищувачі. Воллеса цитує The Guardian.

Воллес заявив, що Великобританія "підтримає будь-яку країну, яка зробить такий вибір", і "захищатиме своє право на це".

Насамперед ідеться про Польщу, яка в березні вже заявляла про готовність передати 28 винищувачів МіГ-29. Однак тоді план зірвався через позицію Білого дому.

Воллес сказав, що Великобританія готова підтримати Польщу в цьому рішенні й може допомогти їй закрити нестачу літаків.

Британський міністр також зазначив, що і він, і прем'єр Борис Джонсон прагнуть зробити все можливе, щоб надати Україні потрібну зброю, але визнав, що стосовно винищувачів позиції західних країн відрізняються.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Незабаром після вторгнення РФ в Україну президент України Володимир Зеленський закликав іноземних партнерів, зокрема НАТО, закрити небо над Україною або надати країні засоби захисту повітряного простору від авіанальотів і бомбардувань.

6 березня держсекретар США сказав, що союзникам Сполучених Штатів по НАТО "дано зелене світло" на передання літаків Україні.

8 березня Польща заявила, що готова передати всі свої МіГ-29 у розпорядження уряду США для подальшого доправлення Україні. Однак у Пентагоні такий спосіб передавання літаків вважали необґрунтованим і зазначили, що він серйозно непокоїть увесь Альянс.

10 березня в Пентагоні остаточно заявили, що США "наразі" не підтримують пропозицію передати Україні польські МіГ-29 і не мають наміру брати участь у такій операції.

За даними The Wall Street Journal, відправлення польських літаків в Україну заборонив особисто президент США Джо Байден.