Великобританія запровадила нові санкції проти Росії

Уряд Великобританії ввів нові санкції проти РФ "за спроби підірвати й дестабілізувати Україну та її демократію"
Фото: EPA

Великобританія запроваджує санкції проти трьох російських дезінформаційних агентств і трьох причетних до їхньої діяльності осіб, які намагаються підірвати й дестабілізувати демократію в Україні. Про це 28 жовтня йдеться на сайті британського уряду.

Під санкції потрапило "Агентство соціального проєктування" (SDA), яке фінансує безпосередньо російська влада.

Разом зі своєю партнерською компанією "Структура" ця організація намагалася провести низку операцій, спрямованих на підрив демократії й послаблення міжнародної підтримки України, ідеться в повідомленні.

SDA також намагалося спровокувати протести в шести європейських країнах.

Однак, попри те, що росіяни вкладають гроші в діяльність цих організацій, їхню брехню постійно блокують в інтернеті. Це змусило SDA розглянути купівлю переглядів у соціальних мережах, ідеться в повідомленні.

Під санкції також потрапило PR-агентство АНО "Діалог", засновник SDA Ілля Гамбашидзе, генеральний директор SDA і власник "Структура" Микола Тупікін і керівник проєкту SDA Андрій Перла.

У британському уряді стверджують, що агентства і їхнє керівництво відповідають за величезну ​​онлайн-мережу, відому як Doppelganger, котра заповнює соціальні мережі фейковими дописами, підробленими документами й матеріалами deepfake. 

Відомо також, що SDA створила мережу з принаймні 120 сайтів, які підробляють наявні новини й урядові вебсайти, на які в обманний спосіб перескеровує користувачів соціальних мереж, які нічого не підозрюють.

"Сьогоднішні санкції надсилають чіткий сигнал: ми не потерпимо вашої брехні і втручання. Відчайдушні спроби [нелегітимного президента РФ] Путіна розділити нас зазнають невдачі. Ми стримаємо Кремль і підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно", – наголосив глава МЗС Девід Леммі.

Контекст:

Санкції проти Росії вводять у відповідь на її агресію проти України ще з 2014 року. Після широкомасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року обмеження суттєво розширили.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року проти РФ ввели понад 19,5 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 22,2 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію й Північну Корею.