Верховний суд Чехії підтвердив вирок чеському громадянину, який воював проти України

Суд затвердив вирок чеху, який воював разом із бойовиками на сході України
Фото: EPA

Верховний суд Чехії підтвердив вирок – 21 рік позбавлення волі – чеху Алоїзу Полаку, який воював на Донбасі в лавах проросійських бойовиків. Про це повідомило Radio Prague International 3 серпня з посиланням на агентство ČTK.

За даними слідства, у грудні 2016 року Полак виїхав із Чехії на територію Донбасу, яку контролюють війська сепаратистів угруповання "ДНР". Зазначають, що Полак брав активну участь у боях проти українських урядових підрозділів у лавах так званої республіканської гвардії. Спершу він служив снайпером, а пізніше став командиром взводу. За даними слідства, із 2016-го до 2020 року він убив не менше ніж чотирьох українських військових.

52-річного громадянина Чехії засудили заочно, він перебуває в розшуку. Раніше захист указував, що Полака, ймовірно, вже немає серед живих. Верховний суд ухвалив рішення без публічних слухань, рішення суду повідомила прессекретарка суду Габріела Томічкова.

Спочатку прокурор вимагав для винного 24-річного строку ув'язнення.

Якщо Полак у майбутньому повернеться в Чехію, у нього буде можливість вимагати нового розгляду своєї справи. У такому разі вирок автоматично скасують і призначать судовий розгляд, вирок за яким не може бути суворішим за попередній.

Контекст:

Справа Полака – не перший випадок, коли суди в Чехії ухвалюють обвинувальні вироки тим, хто воював на Донбасі проти ЗСУ, зазначає Radio Prague International. У деяких випадках ці вироки також ухвалили заочно.