"Видавали себе за журналістів". Facebook видалила мережу акаунтів російської розвідки, орієнтовану на Україну

Соцмережа перерахувала країни, де найчастіше з'являлися групи акаунтів з "неавтентичною поведінкою"
Фото: depositphotos.com
Компанія Facebook заявила, що з початку 2020 року виявила й видалила мережу акаунтів, якою керували російські військові. Про це йдеться у звіті компанії, який опублікували 26 травня.

Мережу створила й підтримувала російська військова розвідка, її було орієнтовано на Україну й сусідні країни.

"Вони створили фальшивих персонажів, які працювали на форумах для ведення блогів і в різних соціальних мережах. Деякі з них видавали себе за цивільних журналістів і намагалися зв'язатися з політиками, журналістами та іншими громадськими фігурами в регіоні", – зазначили в доповіді.

Соцмережа назвала країни, де найчастіше з'являлися групи акаунтів із "неавтентичною поведінкою". До них увійшли Росія, Іран, М'янма, США й Україна.

Інфографіка: about.fb.com

Соцмережа назвала країни, на які найчастіше було спрямовано операції впливу протягом 2017–2020 років. В Україні таких було 11, ще шість, спрямованих проти України, координували з-за кордону. У США таких операцій виявили 26, це випливає з інфографіки, опублікованої у звіті.

Інфографіка: about.fb.com

Контекст:

Facebook не вперше повідомляє про видалення акаунтів, зареєстрованих в Україні або діяльність яких була спрямована на Україну. У липні 2020 року Facebook видалив десятки акаунтів, які займаються політагітацією в Україні.

24 вересня Facebook видалив три мережі акаунтів за порушення політики проти іноземного та державного втручання. У першій мережі було 214 користувачів Facebook, 35 сторінок, 18 груп і 34 акаунти Instagram.

"Ця діяльність виникла в Росії і була зосереджена передусім на Сирії та Україні і меншою мірою на Туреччині, Японії, Вірменії, Грузії, Білорусі та Молдові", – заявили в компанії.

У грудні соціальна мережа закрила десятки профілів, пов'язаних з особами, які мають стосунок до партії п'ятого президента України Петра Порошенка "Європейська солідарність" і громадської організації "Справа громад".

У травні 2021 року повідомили, що Facebook видалив у квітні 105 профілів, 24 сторінки і п'ять акаунтів в Instagram, пов'язаних із партією "Слуга народу".