Видворення українських чоловіків із ЄС неможливе – єврокомісарка

Єврокомісарка Ільва Йоганссон заявила, що ЄС не буде примусово депортувати українців
Фото: EPA

Примусове повернення українських чоловіків, яким надали тимчасовий захист у країнах Європейського союзу у звʼязку з російським вторгненням в Україну, неможливе. Про це в коментарі "Радіо Свобода", опублікованому 19 вересня, заявила єврокомісарка з внутрішніх справ Ільва Йоганссон.

Вона зазначила, що диференційований підхід до українських біженців залежно від статі, віку чи військовозобов’язаності неможливий "згідно з Директивою про тимчасовий захист".

Відповідаючи на запитання, чи допоміг би Євросоюз Україні повернути чоловіків призовного віку, Йоганссон підкреслила, що нікого не видворятимуть із території ЄС примусово.

"Ми підтримаємо тих, хто хоче повернутися в Україну, і ми обговоримо з українською владою та українським урядом, як зробити це в найкращий спосіб. Ми нікого не викидатимемо з ЄС", – заявила єврокомісарка.

Контекст:

Наприкінці 2023 року Євростат повідомляв, що у країнах ЄС, а також у Швейцарії, Ліхтенштейні й Норвегії майже 800 тис. українських чоловіків набули статусу тимчасового захисту (тобто вʼїхали на територію цих країн уже після початку повномасштабного вторгнення РФ). Водночас у повідомленні Євростату не уточнювали, скільки із цих чоловіків виїхали з України легально (наприклад, як батьки трьох і більше дітей чи люди з інвалідністю).