Зеленський висловився про повернення українських чоловіків призовного віку з-за кордону

Президент зазначив, що владі країн, у яких перебувають біженці, "політично невигідно" заявити про відправлення українців додому
Фото: depositphotos.com

Президент України Володимир Зеленський 27 серпня на форумі "Україна 2024. Незалежність" повідомив, що сподівається на повернення українців призовного віку з-за кордону, але без примушування їх до цього, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Так президент прокоментував повідомлення західних країн про те, що він звертався до партнерів із закликом посприяти поверненню в Україну чоловіків призовного віку.

"Політично це не дуже вигідно всередині тих чи інших держав сказати, що "ми відправляємо українців додому й для нас це дуже дороговартісно – підтримувати їх". Простіше підняти це питання на зустрічі з президентом України, а потім сказати, що "президент звернувся з проханням повернути українців", – зазначив Зеленський.

Він додав, що тільки підтримує рішення українців повернутися додому, але наголосив, що це має відбутися "без примусу".

Посилаючись на дані управління верховного комісара ООН у справах біженців, Bloomberg 20 серпня зазначило, що після початку повномасштабної війни свої домівки покинула третина населення України – 17 млн. За кордоном залишається понад 6 млн українців, зокрема 1,3 млн із них – у Росії. У Європі найбільше українських біженців проживає в Німеччині (1,2 млн) й Польщі (957,5 тис.). Утім, скільки серед біженців чоловіків призовного віку, агентство не вказало.

Контекст:

20 серпня Bloomberg написало, що Зеленський звертався до керівництва країн "від Польщі до Угорщини", куди виїхали від війни українці, із проханням посприяти поверненню на батьківщину чоловіків призовного віку, але ті не погодилися.