Зеленський пояснив, скількох українців має повернути додому "міністерство єдності"

За словами президента, в Україну потрібно повернути 7,5 млн громадян
Фото: depositphotos.com

Україна планує створити "міністерство єдності", щоб "без примусу" повернути 7,5 млн своїх громадян із-за кордону, одне Міністерство закордонних справ України із цим не впорається. Про це 27 серпня повідомив президент України Володимир Зеленський під час пресконференції, її транслював Офіс президента в YouTube.

За його словами, щоб забезпечити економіку України після війни, потрібно повернути українців додому, а також вивести "з тіні" всіх працівників.

"Я говорив про це, був міністр фінансів тощо. Вони показали: 10,8 млн пенсіонерів. Якщо ми не повернемо 7,5 [млн українців] і якщо ми не виведемо "з тіні" всіх платників податків, у нас серйозний виклик не тільки в час війни – і після війни. Як це зробити? Як годувати наших пенсіонерів? [...] Тому нам треба повернути доросле населення в Україну. Нам потрібно повернути наших дітей, студентів тощо. Без примусу. Зробіть усі умови, щоб вони хотіли це зробити. З ними треба спілкуватися", – сказав Зеленський.

Він додав, що серед завдань нового міністерства – пошук роботи для українців, які вирішать повернутися, а також протистояння російській агентурі, котра працює з українцями за кордоном.

Контекст:

8 серпня віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що Мінцифри разом із МЗС працює над "великою кількістю" нових послуг для українців за кордоном, писало LIGA.net

13 серпня речник МЗС Георгій Тихий поінформував, що відомство готує запуск оновленої інформаційно-комунікаційної системи для українців за кордоном. "Ми очікуємо, що реалізація цього проєкту дозволить істотно підвищити доступність і якість сервісів МЗС для громадян за кордоном. Консульські послуги будуть максимально автоматизовані, що відчутно знизить навантаження на консульських працівників і посилить їхню ефективність", – підкреслив речник МЗС.

19 серпня Зеленський заявив про створення "міністерства єдності" – нової інституції, яка об'єднуватиме громадян країни за кордоном і сприятиме протидії російським наративам.