Данці виявили німецький підводний човен, який нібито перевозив керівництво нацистської Німеччини до Південної Америки

Ходили чутки, що Гітлер уцілів і зміг утекти на підводному човні до Південної Америки
Фото: ЕРА (архів)

Неподалік від узбережжя Данії на морському дні виявили німецький підводний човен U-3523, імовірно, затоплений 6 травня 1945 року.

Данський музей війни на морі на морському дні неподалік від узбережжя Данії виявив німецький підводний човен U-3523, який нібито перевіз керівництво нацистської Німеччини до Південної Америки і зник майже 73 роки тому, написала 18 квітня The Daily Star.

Субмарина затонула за 10 морських миль на північ від міста Скаген. Сканування морського дна засвідчило, що U-3523 лежить на глибині 123 метри, що ускладнює доступ до нього. На борту підводного човна в момент катастрофи перебувало 58 членів екіпажу.

Раніше дослідники припускали, що субмарина затонула після атаки британського бомбардувальника B-24 Liberator 6 травня 1945 року дорогою до Норвегії, однак її уламки тривалий час не могли знайти.

Через це виникли чутки, що підводний човен зміг переправити в Південну Америку керівництво нацистів, зокрема й Адольфа Гітлера. Чутки підігрівали отримані американською розвідкою свідчення очевидців, які стверджували, що вони бачили Гітлера в Колумбії та Аргентині після закінчення Другої світової війни.

У данському Музеї морської війни повідомили, що немає доказів перевезення на U-3523 нацистських лідерів або скарбів Рейху.

"Ходять чутки, що на борту підводного човна були великі цінності з Німеччини, тому що він ішов із Німеччини, хоча війна закінчилася. Я думаю, що чутки поширилися, тому що U-3523 був дуже сучасним і далекохідним підводним човном, а деякі нацисти дійсно намагалися втекти з цінностями в останні дні", – повідомив директор музею Норманн Андерсен.

Відомо, що деякі нацисти тікали до Південної Америки, зокрема один з організаторів Голокосту Адольф Ейхманн і лікар Йозеф Менгеле, який ставив досліди на в'язнях концтабору Аушвіц.

U-3523 належав до німецьких підводних човнів типу XXI. Загалом у Німеччині було побудовано 118 таких субмарин, проте лише чотири з них були придатні для використання, а в бойових діях узяли участь усього дві. До наших днів зберігся один човен типу XXI, який є частиною експозиції Німецького музею судноплавства у Бремергафені.