Воєнна місія США в Афганістані завершиться 31 серпня – Байден

Байден: Ми ввійшли в Афганістан не для становлення їхньої нації
Фото: ЕРА
Сполучені Штати завершать виведення військ з Афганістану до кінця літа – воєнна місія завершиться 31 серпня.

Про це президент США Джо Байден повідомив на брифінгу, який транслював Білий дім у Facebook.

"Коли я оголосив про наше скорочення у квітні, я сказав, що ми вийдемо до вересня, і ми на шляху до досягнення цієї мети. Наша воєнна місія в Афганістані завершиться 31 серпня", – сказав він.

Байден вважає, що США досягли цілей, які ставили в Афганістані.

"Ми ввійшли в Афганістан не для становлення їхньої нації. Право і відповідальність обирати своє майбутнє і метод управління країною належать тільки афганському народу", – підкреслив він.

Глава Білого дому додав, що США разом із партнерами та союзниками по НАТО забезпечили спорядженням і навчили приблизно 300 тис. військових і представників служб безпеки Афганістану.

"Ми забезпечили афганських партнерів усіма засобами для тренування і спорядження, ми надали передові озброєння і маємо намір продовжити фінансування та постачання", – зазначив він.

За словами Байдена, на зустрічі з президентом Афганістану Ашрафом Гані він говорив, що афганським лідерам необхідно об'єднатися й рухатися "до майбутнього, якого хоче афганський народ і на яке він заслуговує", а також запевнив у підтримці Афганістану з боку США.

США, за попередніми оцінками Центрального командування збройних сил США станом на 6 липня, більше ніж на 90% завершили процес виведення своїх військ з Афганістану.

Контекст:

Вашингтон ввів війська в Афганістан після терактів 11 вересня 2001 року. Це рішення підтримали близькі союзники США. Офіційно проголошеною метою війни було знищення військової структури "Аль-Каїди" та позбавлення цієї терористичної організації позицій в Афганістані через усунення від влади в Кабулі руху "Талібан".

За даними Пентагону, до останнього виведення в Афганістані перебувало приблизно 2,5 тис. американських військовослужбовців. На піку, 2001-го, було 98 тис.

Представники США і радикального руху "Талібан" 29 лютого 2020 року підписали мирну угоду, яка передбачає виведення іноземних військ з Афганістану протягом 18 місяців після її підписання. 1 травня 2021 року – це крайній термін, установлений документом.

25 березня Байден сказав, що Сполучені Штати не встигнуть вивести своїх військових з Афганістану у строки, обумовлені з рухом "Талібан", "із різних тактичних причин".

США почали виведення військ у квітні. За словами Байдена, після вбивства 2011 року ватажка терористичної організації "Аль-Каїда" Усами бен Ладена військова присутність США в Афганістані "стає все більш незрозумілою".

На тлі новин про виведення американського контингенту "Талібан" почав наступ і захопив нові території. За оцінкою американського Long War Journal, на кінець червня таліби контролювали майже третину районів Афганістану. The Washington Post пише, що, за оцінками експертів, "Талібан" контролює 140 із 370 районів і має вплив ще у 170 районах.