Винищувачі НАТО двічі на тиждень злітали над Балтикою для перехоплення російських літаків

3-го й 4 листопада винищувачі НАТО перехоплювали російські літаки
Фото: depositphotos.com

Минулого тижня винищувачі НАТО двічі піднялися на перехоплення російських літаків, які порушили правила польотів у міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем. Про це повідомило 7 листопада міністерство оборони Литви.

3 листопада літаки авіазагону повітряної поліції НАТО у країнах Балтії підняли в повітря для перехоплення одного Іл-78, який летів із Калінінградської області в міжнародний повітряний простір, а потім – на материкову частину Російської Федерації. Його бортовий транспондер було ввімкнено, екіпажу не мав заздалегідь оформленого плану польоту, але він підтримував радіозв'язок із регіональним центром управління повітряним рухом.

4 листопада винищувач НАТО перехопив ще один Іл-76, який летів із материкової частини Росії до Калінінграда через міжнародний повітряний простір із вимкненим бортовим транспондером, без плану польоту, але підтримуючи радіозв'язок із регіональним центром управління повітряним рухом.

Контекст:

2021 року винищувачі НАТО здійснили приблизно 370 злетів над Європою, переважно для перевірки літаків, які літають без попередження в повітряному просторі союзників. Майже 80% усіх вильотів – 290 – були спричинені польотами російської військової авіації.