Виробник техніки Electrolux іде з Росії

Electrolux Professional оголосив про те, що йде з Росії
Фото: ЕРА
Шведська компанія Electrolux Professional, яка випускає техніку, оголосила про припинення діяльності в Росії, тому що в "поточній ситуації там неможливо безперервно вести бізнес". Про це йдеться в заяві компанії на порталі Cision, опублікованій 11 липня.

"Electrolux Professional дотримується всіх санкцій і експортного контролю в Росію. Ми вважаємо, що внаслідок війни, яка триває, і санкцій ми не зможемо продавати й обслуговувати продукцію в Росії в середньостроковій і довгостроковій перспективі", заявив Альберто Заната, президент та головний виконавчий директор компанії.

Керівництво компанії вважає, що вихід із Росії не вплине на рентабельність: 2021 року продажі в Росії становили лише 1% від усіх продажів.

Контекст:

Electrolux Professional виробляє побутову техніку для ресторанів, кафе, барів, пралень та приватних домоволодінь під марками Electrolux, Zanussi, AEG, Eureka та іншими

Після початку військового вторгнення Росії в Україну, яке сталося 24 лютого, із країни-агресора почали йти міжнародні компанії. Згідно з підрахунками Інституту керівників вищої ланки Єльського університету, із РФ уже пішло понад 1 тис. компаній.

Зокрема, про зупинення роботи в Росії заявили платіжні системи PayPal, Visa та MasterCard. Із ринку пішли ритейлери IKEA та Jysk. Apple і Microsoft зупинили продаж продукції. Припинено прокат фільмів найбільших голлівудських кіностудій, масово закривають магазини модних брендів.

Про тимчасове закриття своїх ресторанів оголосив KFC, остаточно вирішив піти McDonald's. Корпорації Nestle припиняє роботу брендів KitKat та NesquikЗупинила роботу у країні-агресорі Coca-Cola, а PepsiCo вирішила припинити там продаж своєї газованої води.

Водночас деякі великі мережі й далі працюють у Росії. Зокрема, припиняти бізнес у РФ відмовилася мережа будівельних магазинів Leroy Merlin. Мережа супермаркетів Auchan ("Ашан") до останнього відмовлялася йти з РФ, але 5 квітня ухвалила рішення згорнути інвестиції та припинити постачання у РФ.