Віцепрезидента Samsung засудили до тюремного ув'язнення за хабарництво

Лі Чже Йон був причетний до давання хабаря в розмірі $6,38 млн
Фото: ЕРА
Віцепрезидента компанії Samsung Electronics Лі Чже Йона визнали винним у хабарництві та інших злочинах, пов'язаних зі скандалом навколо колишньої президентки країни Пак Кин Хе.

Високий суд Сеула засудив 52-річного віцепрезидента компанії Samsung Electronics і фактичного керівника Samsung Group Лі Чже Йона до тюремного ув'язнення на два роки і шість місяців за обвинуваченням у хабарництві, повідомило Reuters 18 січня з посиланням на рішення суду.

Лі Чже Йона у 2017 році засудили до п'яти років в'язниці. Його визнали винним у хабарництві та інших злочинах, пов'язаних зі скандалом навколо колишньої президентки країни Пак Кин Хе. Суд тоді вирішив, що Лі Чже Йон був причетним до давання хабаря в розмірі 7,2 млрд вон (приблизно $6,38 млн).

Обвинувачення наполягало на тюремному ув'язненні терміном 12 років. За версією прокурорів, Лі Чже Йон обіцяв хабар у розмірі 43,3 млрд вон ($38 млн), щоб держава погодила злиття двох дочірніх структур Samsung на потрібних йому умовах. Ця угода дала би змогу б Лі Чже Йону посилити свій контроль за всією групою компаній Samsung.

За рік апеляційний суд змінив вирок віцепрезиденту Samsung Electronics на умовний. Рік потому високий суд наказав переглянути справу. Нинішнє рішення суду передбачає, що Лі повернеться до в'язниці. Однак рік, який він уже відсидів у в'язниці, зарахують йому в призначений термін ув'язнення, зазначило агентство.

Лі Чже Йон може оскаржити вирок, винесений високим судом Сеула, у Верховному суді Південної Кореї протягом семи днів, але експерти з правових питань вважають, що шанси на інше тлумачення вироку невеликі.

Віцепрезидента компанії Samsung Electronics тимчасово усунуть від ухвалення важливих рішень, і він не зможе безпосередньо контролювати процес успадкування концерну Samsung від свого батька Лі Гон Хі.

Акції дочірніх компаній Samsung різко впали після винесення вироку Лі Чже Йону. Акції Samsung Electronics упали на 3,4%, що стало найбільшим денним падінням акцій компанії за п'ять місяців. Акції Samsung C&T упали на 6,8%.